Illustratör drar igång insamling till AD-mål

2019-02-25 09:54 Mikael Kindbom  
Babblarna är välbekanta för barn. Det är ett språkpedagogiskt koncept med böcker, leksaker, musik och film. Foto: Pelle T Nilsson / IBL Bildbyrå

Ena parten i det uppmärksammade målet i Arbetsdomstolen om upphovsrätten till barnfigurerna Babblarna har startat en insamling till rättegångskostnaderna.

Babblarna med namn som Babba, Bibbi, Dadda, Diddi och Doddo är välbekanta för barn i både Sverige och utomlands. Det är ett språkpedagogiskt koncept med böcker, leksaker, musik och film bland annat.

Författaren Anneli Tisell som driver företaget Hatten Education AB ligger bakom konceptet men det råder oklarheter kring vem som har upphovsrätten till figurerna – företaget eller illustratören och animatören Ola Schubert.

Förra våren väckte Hatten Education AB tillsammans med Medieföretagen talan inför Arbetsdomstolen för att få fastställt att bolaget äger upphovsrätten till Babblarna. Det rapporterade Lag & Avtal om.

Företaget hävdar att om animatören/illustratören skulle anses förfoga över upphovsrätten skulle hela dess verksamhet stoppas eftersom allt bygger på figurerna.

För att kunna finansiera processen har Ola Schubert dragit igång en så kallad crowfunding. Hans advokat Katarina Strömholm på Strömholms Advokatbyrå AB vänder sig i ett öppet brev till ”organisationer, föreningar och samhällsaktörer vars uppdrag och/eller målsättning är att värna upphovsrätten samt respekten för kreatörers verk”.

Hon poängterar att ”De ekonomiska skillnaderna mellan parterna i processen är påtagliga” och att insamlingen möjliggör en ”balanserad domstolsprocess”.  Dessutom påpekar hon att de frågor som AD ska ta ställning till är av stort principiellt intresse. Det handlar om, menar hon, huruvida passivitet kan leda till att upphovspersonen, i detta fall Ola Schubert, förlorar upphovsrätten. Andra frågor är vad som gäller när tydliga avtal om upphovsrätten saknas och vad som innefattas i begreppet ”royalty”.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna