Lärarförbundet: Förskolechefen blev utknuffad

2018-03-13 14:00 Peter Lindholm  

(Uppdaterad) Enligt stämningsansökan knuffades en förskolechef fysiskt ut från sin arbetsplats efter en konflikt med vd:n. Nu stämmer Lärarförbundet ett företag i Kista och arbetsgivareföreningen KFO inför till Arbetsdomstolen för ogiltigt avskedande.

Den kvinnliga förskolechefen var anställd på förskolan i Kista. I juli 2017 sade hon upp sig och enligt en överenskommelse med arbetsgivaren skulle hon göra sin sista arbetsdag den 31 oktober.

Den 4 september skickades emellertid förskolechefen hem från arbetet efter en konflikt med bolagets vd. Enligt Lärarförbundets stämningsansökan knuffades hon fysiskt ut från arbetsplatsen och var inte välkommen tillbaka. Lärarförbundet anser att agerandet är att betrakta som ett olagligt avskedande.

Förbundet yrkar allmänt skadestånd 180 000 kronor för brott mot las och semesterlagen, ekonomiskt skadestånd på minst 90 000 kronor samt utebliven lön och semesterersättning på 81 514 kronor, som inte betalats ut efter händelsen.

Tidigare i år har Svenska Kommunalarbetareförbundet stämt bolaget för förhandlingsvägran, uteblivna löner för fem anställda samt för en annan ogiltig uppsägning.

Yrkade belopp, skadestånd och uteblivna löner, i Kommunals båda mål uppgår till 462 015 kronor.

Företagets problem tar inte slut där. Under januari 2018 gjordes både anmäld och en oanmäld tillsynsinspektion av förskoleverksamheten. Detta efter att huvudmannen inte inkommit med någon redovisning över hur påtalade brister vid ett tidigare tillsynsärende skulle åtgärdas.

Enligt Utbildningsförvaltningen har det vid båda besöken i år framkommit ”flera allvarliga brister mot skollagen, däribland brister inom området trygg omsorg i god miljö samt styrning och ledning”.

Bland annat saknade förskolan en förskolechef och den enda legitimerade förskolläraren hade sagt upp sig. Övrig personal saknade ordentliga anställningsavtal och hade anställts utan att utdrag ur belastningsregistret hade kontrollerats. Personalen saknade kunskap om hur de skulle agera om brand, olycksfall eller sjukdom skulle uppstå. Vidare hade närvaroregistreringen av barnen hade skötts på ett ”vårdslöst sätt”.

Utbildningsnämnden ansåg att bristerna var så allvarliga att man omedelbart beslutade om att ge företaget ett tillfälligt verksamhetsförbud den 2 februari.

Företaget har planer på att öppna en ny förskola i Spånga centrum, men Stadsbyggnadskontoret har föreslagit avslag då de tänkta lokalerna inte är tillräckligt stora för det antal barn som förskolan tänkt sig samtidigt som Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning invänder mot att det saknas lekplats. 

Paret bakom förskoleverksamheten driver sedan tidigare också ett cateringföretag som levererar lunch till förskolor och skolor.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna