Arbetsdomstolen

Liseberg stäms för bemanningskockar

Under ”Jul på Liseberg” hösten/vintern 2016 anlitades kockar från ett bemanningsföretag. Foto: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

Hotell- och Restaurangfacket, HRF, och stämmer nöjesfältet Liseberg på 150 000 kronor. Anledningen är att Liseberg anlitat kockar från ett bemanningsföretag utan att först ha tillfrågat personer som man redan har avtal med.

Publicerad

Det var på ”Jul på Liseberg” under hösten/vintern 2016 som nöjesfältet i Göteborg för första gången tog in kockar från ett bemanningsföretag. Tidigare hade företaget organiserat verksamheten genom tidsbegränsade anställningar för ”enstaka dagar”, enligt hängavtalet ”Gröna riksavtalet”, som omfattar majoriteten av alla hotell- och restauranganställda på svensk arbetsmarknad.

Hotell- och Restaurangfacket anser att detta var en viktig förändring av verksamheten, vilket Liseberg borde ha förhandlat om. Dessutom borde företaget även ha förhandlat om beslutet att anlita ett bemanningsföretag. Facket yrkar därför på totalt 150 000 kronor för brott mot förhandlingsskyldigheten enligt två paragrafer i medbestämmarlagen, mbl.

Eftersom Liseberg är medlem i Arbetsgivaralliansen omfattas även arbetsgivarorganisationen av stämningsansökan.

Liseberg har, enligt stämningsansökan, medgett i lokal förhandling att man inte uppfyllt förhandlingsskyldigheten när det gäller beslutet att anlita ett bemanningsföretag. Däremot bestrider företaget att det skulle handla om en så viktig förändring av verksamheten att man borde ha förhandlat också om detta.