Arbetsdomstolen

Matrast bland målarburkar – fråga för AD

Målericompaniets ägare vittnar om att han låtit sätta upp en lapp om att förrådet inte fick användas som personalutrymme. Målarna skulle använda hyreslägenheterna de målade om i – men vilka lägenheter det var fick domstolen inte svart på vitt på.

PÅ PLATS I AD. Var det fel att sätta in mikrovågsugn och stolar i ett källarförråd? Hade målarna anvisats andra personalutrymmen? Svenska Målareförbundet stämde Måleriföretagen i Sverige och Målericompaniet Sverige AB för att förrådet målarna använde som personalutrymme inte levde upp till kollektivavtalet. Målareförbundet kräver 100 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del och 25 000 kronor var till två medlemmar.

Publicerad

Att målarna hade sitt personal­utrymme i ett källarförråd bland burkar med målarfärg var ett kollektivavtalsbrott, hävdar facket.

De skulle ha använt tomställda hyreslägen­heter som personalutrymme, hävdar Måleri­companiets ägare.

Bolaget hade vunnit upphandlingen att måla om i cirka 250 av totalt 400 hyreslägenheter åt det kommunala bostadsbolaget Järfällahus AB. När Målericompaniets ägare sitter på vittnesstolen i Arbetsdomstolen är det först hans ombud advokat Annika Elmér som ställer frågor:

– Vad är ditt ansvar i bolaget?

– Jag sköter upphandling och arbets­leder.

Målericompaniets ägare berättar också att en man, hans högra arm, i sin tur anlitar en annan person, som via mejl får reda på till vilken lägenhet låsbara skåp och stolar ska flyttas. Alltså flyttas från förrådet där det ställts av ägarens högra arm. På frågan hur bolaget planerar personalutrymmen svarar Målericompaniets ägare:

– I lägenheterna. Vi använder de lägenheter som lämpar sig för personalutrymme.

På frågan om han besökt förrådet svarar han att han blivit anvisad förrådet och fått nycklar till det. Eftersom det fanns vitvaror i förrådet bad han sin högra arm att sätta upp en lapp om att förrådet inte fick användas som personalutrymme.

Den lappen har inte de två målarna som förbundsjuristen Maria Fridolin, LO-TCO Rättsskydd, företräder sett. De har båda lång erfarenhet i yrket och har inte tidigare varit med om att bli hänvisade till hyreslägenheter för att byta om, ta rast och använda dusch och toa i. De hade under hösten 2017, när händelserna ägde rum, använt det fönsterlösa förrådet där det fanns mikrovågsugnar och stolar bland målar­burkar och sopor.

På domstolens filmdukar har Maria Fridolin visat hur det såg ut i förrådet den 13 december 2017. Det regionala skyddsombudet hade då haft med sig kamera på sitt besök i förrådet.

Bredvid en utfälld klappstol ligger två smörgåsar på en stor färgburk. På en annan bild syns två mikrovågsugnar – i den ena finns mat på värmning. Maria Fridolin hjälper till att tolka bilderna: ”Ser ni att knappen är vriden och man kan ana att det är mat innanför luckan?”

Ett bord byggt av två träpallar vilar på färgburkar. En av målarna har sin matplats framför en nisch som är fylld med sopor. Bild också på en dusch­kabin, en toalett och ett öppet utrymme där det hänger kläder på krokar.

Så ska målarna inte behöva ha det. Det blev en anmälan till Arbetsmiljöverket. Och en stämningsansökan till Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott.

Efter skyddsombudets besök fick målarna inte använda förrådet längre. En dag satt de på golvet och åt i en hyreslägenhet, därefter åt de ute den tid som de jobbade kvar.

– Vad gjorde du efter skyddsronden? frågar Annika Elmér sin klient.

– Jag skickade mejl. Jag fick panik. Facket sa att de sitter och äter där, att de har bord och stolar där. Jag skrev att om de har bord och stolar där så får de inte använda dem. Men vi får ju förvara vad vi vill i våra förråd. I ett möte med facket sa jag att de får använda lägenheter som personalutrymme, säger Målericompaniets ägare.

I sitt motförhör ifrågasätter Maria Fridolin att hyresgäster verkligen genom ett muntligt avtal per telefon går med på att upplåta sina lägen­heter åt fem-sex målare som sitter och äter, tvättar sig och går på toa i deras lägen­heter. Hon låter upprörd.

– Jag frågar om vi kan använda deras lägenheter som personalutrymme. Om ja, då blir det personal­utrymme, svarar ägaren.

Maria Fridolin:

– Utan skriftliga avtal, och du kommer inte ihåg vilka lägenheter det var. Det hade ju varit på sin plats att kalla några av dessa hyresgäster som vittnen!

Men de lägenheter som hade anvisats som personalutrymmen hade beskrivits med fel lägenhetsnummer. Arbetsdomstolens ordförande, Sören Öman, ställer en fråga med anledning av detta:

– Hur kunde det bli fel lägenhetsnummer på så många?

På det har ägaren inget svar, i alla fall inget hörbart.

Järfälla hus biträdande förvaltningschef vittnar om att de aldrig skulle kunna lova att en lägenhet användes som personalutrymme då det bor folk i lägenheterna. Och en tomställd lägenhet är i dåligt skick, en arbetsplats där det är tejpat och dammigt. Den skulle inte passa som personalutrymme.

Som han förstår det skulle entreprenören i samarbete med beställaren ha inrättat bodar.

Maria Fridolin:

– Varför avslutades avtalet med bolaget i förtid?

– Vi hade kommit överens om fasta priser per utrymme. Där dabbade vi oss. Och att det drog ut på tiden. Hyres­gäster klagade till mig om att när de kom hem satt det målare på toaletten, säger biträdande förvaltningschefen för Järfälla Hus.

Stämde Måleriföretagen.

Parter: Målareförbundet stämde Måleriföretagen i Sverige och Målericompaniet Sverige AB.

Saken: Kollektivavtalsbrott.

mål: 123/18.

Dom: 22 januari 2020.