Arbetsdomstolen

Skiljeklausul hindrade inte AD-prövning för fack

Ett fackförbund som inte skrivit på assistansavtalet slipper vara bunden av klausulen om skiljeförfarande och har rätt att få sin skadeståndstalan prövad i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Det står klart efter en dom (30/18) i Arbetsdomstolen från 16 maj. Däremot avvisas talan från den anställde medlemmen.

Den personliga assistenten sades upp från sin tjänst på ett assistansbolag i Stockholmstrakten den 22 februari 2017. Hon är medlem i Social- och Vårdarbetarsyndikatet (syndikatet) som inte är bundet av kollektivavtalet på företaget, det så kallade assistansavtalet, som slutits mellan Föreningen Vårdtagarna och Kommunal.

Frågan som Arbetsdomstolen nu har besvarat är om det aktuella fackförbundet och dess medlem kan få sin sak prövad i AD trots den klausul i assistansavtalet som påbjuder prövning i sluten skiljenämnd.

Social- och Vårdarbetarsyndikatet ansåg med hänvisning till både svensk rätt och Europakoventionen att det vore oskäligt att tillämpa klausulen i detta fall.

AD konstaterar dock att arbetstvistlagen ger utrymme för skiljeförfarande om det avtalats om det i kollektivavtal. Skiljeklausulen framgick dessutom tydligt för arbetstagaren genom en hänvisning från anställningsavtalet. Och bolaget har inte avstått från att åberopa skiljeklausulen bara genom att inte informera, påminna, om att den fanns. När det gäller Europakonventionen så accepterar Europadomstolen enligt fast praxis möjligheten att sluta avtal om skiljeklausuler.

Därför hade den anställda kvinnan inte rätt att få sin sak prövad i Arbetsdomstolen.

Det hade däremot hennes fackförbund som ansåg att uppsägningen utgjorde en viktigare förändring av kvinnans anställningsförhållanden som krävde förhandling med syndikatet enligt 13 paragrafen medbestämmandelagen.

AD var alltså skyldig att pröva målet i denna del. Social- och Vårdarbetarsyndikatet fick dock ingen framgång med sin talan. Domstolen kommer visserligen in på att det i förarbetena till anställningsskyddslagen framhålls att en kollektivavtalsslutande organisation inte kan förfoga över en annan organisations rättigheter (prop. 1981/82:71 s. 145). Men i detta fall stödde sig ju Social- och Vårdarbetarsyndikatet inte på anställningsskyddslagen utan på medbestämmandelagen och därmed faller talan.