Strejkande sopgubbar får betala skadestånd

2018-03-07 12:53 Peter Lindholm  
Strejken påverka större delen av Stockholms sophämtning under sommaren 2018. Foto: TT-Bild

Arbetsdomstolen har slagit fast skadeståndet efter sommarens olovliga sopstrejk i Stockholm. 49 sopgubbar får betala ett allmänt skadestånd till Reno Norden AB och dela på rättegångskostnaderna med Svenska Transportarbetareförbundet.

Redan i somras slog Arbetsdomstolen fast att sopstrejken var en olovlig stridsåtgärd, men frågan om skadestånd har inte avgjorts förrän nu.

Reno Norden krävde maximala 5 000 kronor per person, men Arbetsdomstolen sänkte skadeståndsanspråken.

29 arbetstagare får betala skadestånd på 3 500 kronor, 13 stycken får betala 3 000 kronor och sju 2 500 kronor. Totalt 158 000 kronor.

Svenska Transportarbetarförbundet har inte stött den olovliga strejken, men Arbetsdomstolen finner det skäligt att Transport ska svara för drygt hälften av Biltrafikens Arbetsgivareförbunds rättegångskostnader på 557 920 kronor. Var och en av arbetstagarna får betala 5 693 kronor.

Bakgrunden är den vilda strejk som kom att påverka större delen av Stockholms sophämtning förra sommaren.

Arbetstagarna utövade påtryckningar för att hindra införandet av ett nytt lönesystem och stoppa kravet på att de ska märka tusentals nycklar som går till soprum i staden. Detta vägrade de med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hur som helst.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna