Arbetsrätt

Abortvägrare blev inte diskriminerad

Barmorskan vägrade utföra abort och blev därför nekad anställning tre gånger. DO anser inte att det handlar om diskriminering på grund av hennes tro.

Publicerad

Kvinnan hade i kontakten med de tre arbetsplatserna inom landstinget i Jönköping varit tydlig med att hon inte vill utföra aborter på grund av sin religiösa tro. Svaret hon sedan fick var bland annat att det inte var möjligt att välja bort en del av arbetsuppgifterna som yrket kräver. Det ledde till att barnmorskan anmälde landstinget för diskriminering.

Nu ger Diskrimineringsombudsmannen (DO) landstinget rätt och lämnar därmed kvinnans anmälan utan åtgärd.  Aborter är en del av barnmorskeyrket, anser DO, som inte heller anser att landstinget har ägnat sig åt indirekt diskriminering.

Ombudsmannen har dessutom prövat ärendet mot Europakonventionens regelverk om rätten till religionsfrihet. Inte heller där anser DO att landstinget kan kritiseras, då det i slutänden handlar om att värna andra personers hälsa, fri- och rättigheter. En barnmorska som nekar att utföra abort skulle i praktiken kunna innebära en kränkning av abortsökande kvinnors rätt till respekt för sitt privatliv, menar DO.