Elisabet Fura är ny chefs-JO

2012-06-08 12:53 Elisabet Örnerborg  
Elisabet Fura Foto: Pernille Tolfte

Från Europadomstolens ärendehög till JO:s. - Det stora antalet mål som Europadomstolen brottas med är ett tecken på att mer måste göras på hemmaplan, även i Sverige, säger nya chefs-JO Elisabet Fura.

Som domare i Europadomstolen hade Elisabet Fura fullt upp. Domstolen fick in tusen nya ärenden varje månad. På den fronten blir det ingen större lättnad. JO får in drygt tusen anmälningar i månaden som alla ska besvaras och därtill kommer egna initiativärenden.

Elisabet Fura är affärsjuristen, delägare i Vinges advokatbyrå, som sadlade om till att arbeta med mänskliga rättigheter på internationell nivå. I april 2003 valdes hon till domare i Europadomstolen. Hon fotograferades med en hög av ärenden när en intervju med henne publicerades i Lag & Avtals augustinummer 2005. Domstolen hade då 80 000 obehandlade ärenden.

En känslig fråga för Sverige det året var avvisningen av apatiska flyktingbarn. Bara under januari och februari 2005 avbröt Europadomstolen åtta sådana svenska avvisningsprocesser. Och Elisabet Fura var med om att fälla Sverige. Nu säger hon i en kommentar:

- Mina erfarenheter från Europadomstolen gör mig övertygad om att JO har en synnerligen viktig roll att fylla, inte minst när det gäller att förebygga maktmissbruk och rättighetskränkningar, säger hon i en kommentar.

Den första justitieombudsmannen valdes av riksdagen 1810, så raden med företrädare är lång. Sedan starten har också antalet ombudsmän utökats till nuvarande fyra justitieombudsmän, chefs-JO inräknad. Elisabet Fura efterträder på posten som chefs-JO Cecilia Nordenfelt, som har gått i pension.

Elisabet Fura vill att den 200-åriga traditionen med en klar och tydlig JO ska fortsätta, men hoppas kunna bidra till att ämbetet blir än mer synligt och relevant.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna