Arbetsrätt

Fick usla villkor efter föräldraledigheten

När hon inte accepterade att jobba på helgerna blev hon avskedad. Arbetsdomstolen håller med om att kvällsskift varje helg som servitris är inte likvärdigt med dagtid som kock.

Publicerad

Kocken på Bromöllas Coffee & Restaurang blev gravid och gick på föräldraledighet i november 2008. Hon hade jobbat dagtid 30 timmar i veckan. När hon skulle börja jobba igen i januari 2010 fick hon erbjudande om att i stället arbeta som servitris på kvälls- och nattetid, varje helg, oklart hur många timmar. Det kunde hon inte acceptera, bland annat för att hennes sambo jobbade varannan helg och hon alltså inte hade barnpassning.

Arbetsdomstolen tycker precis som kvinnan att det var kraftigt försämrade arbetsvillkor. Förmodligen inga 30 timmar i veckan heller, som hon jobbade som kock, utan färre.

I stället för tjänstgöring varje helg hade kvinnan föreslagit två helger i månaden plus viss dagtid, men fick aldrig någon respons. Hon gick till facket, eftersom hon uppfattade sig som olagligt avskedad.

Restaurangägarens uppfattning är att kvinnan över huvud taget inte var anställd, när hon fick erbjudandet om serveringsjobbet. Därför kunde hon inte ha blivit avskedad. Medan Arbetsdomstolen anser att det är fullt klart att restaurangägaren avskedade kvinnan utan laglig grund. Arbetsdomstolen tycker att det dessutom är uppenbart att avskedandet har ett samband med föräldraledigheten. Därför ska kocken ha ett allmänt skadestånd som är extra stort, 120 000 kronor.