Arbetsrätt

Glamourkväll för arbetsrätt

Festligt, folkligt och nästan fullsatt. På måndagen hade Lag & Avtal öppet hus i förlagslokalerna i centrala Stockholm. Chefredaktör Johanna Kronlid avslöjade vem som är årets arbetsrättare: Sven Otto Littorin.

Publicerad Uppdaterad

Svingpjattkunskap

Det var danspalatset Nalens direktör Gustaf ”Topsy” Lindblom (1891-1960) som myntade uttrycket ”festligt, folkligt, fullsatt”.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin röstades fram som den mest inflytelserika personen inom svensk arbetsrätt det senaste året.

Johanna Kronlid förklarade att syftet med listan bland annat är att skänka arbetsrättsområdet lite mera glamour. Littorin kände sig visserligen hedrad av utmärkelsen, men ställde sig lite tvekande till hur mycket han kan bidra till tidningens ambitioner.

- Glammigt vet jag inte. Jag tänkte på mina föregångare Tore [Sigeman] och Claes [Stråth]. Tillsammans är vi kanske inte de glammigaste? Snarare är det lite gubbtungt.

Han konstaterade att han för tre år sedan, då Lag & Avtal för första gången gjorde rankingen, inte alls fanns med på listan.

- Det var av rätt skäl. Nu kommer jag på första plats av samma skäl.

För att ministern inte lägger sig i arbetsrätten. Det är därför han uppskattas i det här sammanhanget.

Johanna Kronlid frågade hur Sven Otto Littorins omsvängning gått till i frågan om anställningsskyddslagens vara eller icke vara?

- Det kom nog när jag själv blev arbetsgivare och fick ta ansvar. Då förstod jag värdet av ett grundläggande förutsägbart system.

Är du orolig nu när Teknikföretagen sagt upp Industriavtalet?

- Nej, det är lätt att hetsa upp sig, men avtalet finns ju kvar. Åtminstone ett tag till. Det finns ju fler parter än Teknikföretagen. Det där hinner nog lösa sig det också.

Tycker du att avtalsrörelsen varit smidig?

- Som arbetsmarknadsminister ska jag egentligen inte uttala mig om avtalsrörelsen. Men jag sade ju att 2009 skulle bli ett skitår. I så fall är det här morgonrodnadens år. Det alla fått försaka förra året vill man ta igen i år. I övrigt tycker jag att avtalsrörelsen varit sansad och bra, sade Sven Otto Littorin.

Läs mer: