Nyheter

Mitt i striden

Sofia Appelgren på sin salladsbar Wild´n Fresh.

Sofia Appelgren, entreprenören bakom salladsbaren Wild ´n Fresh, anses inflytelserik inom arbetsrätten. Det är förstås röster från arbetsgivarlägret hon får, men det är ingen tvekan om att hon hållit sig kvar i det allmänna medvetandet.

Publicerad Uppdaterad

Tiden går. Det var i december 2006 som Hotell och Restaurangfacket satte en salladsbar i saluhallen Briggen i Göteborg i blockad. Sedan dess har mycket hänt. Men fortfarande minns många Sofia Appelgren.
Hon har skrivit en bok: "Wild ´n Fresh. Min berättelse om salladsbaren" som Ekerlids förlag gav ut i september förra året. Hon har varit ute på föreläsningsturné och medverkar då och då i medierna, nu senast i SVT:s Uppdrag granskning med Erland Olauson i februari. I slutet av mars stod det klart att Sofia Appelgren blivit utnämnd till en av näringsminister Maud Olofssons 500 ambassadörer för kvinnors företagande.
Under tiden har hon burit ett barn, en son, som föddes tidigt i år. Att då hinna med så mycket annat tyder på ett starkt engagemang och det ger inflytande. Men engagemang för vad?
I sin bok skriver hon att det aldrig var ett politiskt ställningstagande att inte teckna kollektivavtal. Hennes förhoppning med boken var att öka förståelsen för hur det är att vara ung småföretagare.
Det behövs, tycker hon. Fackets metoder med blockadvakter, personangrepp i medierna och falska rykten av olika slag var mycket kränkande. Hon tror att det som hände henne snart kommer att hända någon annan småföretagare i hennes generation.
- Vi är inte så upplysta om hur facket arbetar, vi lever i ett informationssamhälle och fackens största utmaning är att börja informera och göra sig hörda hos kommande generationer.
Hon har ingen koll på hur många exemplar av boken som sålts.
- Men jag märker vilka personer som har läst den. Folk inom facket, riksdagsmän, företagare och så vidare, säger Sofia Appelgren.
När Lag & Avtal träffade Sofia Appelgren i Göteborg när boken skulle komma ut beskrev hon småföretagandet som en livsstil.
- Som småföretagare är man ett med sin verksamhet. Man tar allt som rör verksamheten mer personligt än om man var anställd. Man kan varken lasta av sig arbetsuppgifter eller känslor på någon annan.
En del i arbetsgivarlägret gnuggar händerna och myser. Men modellen med kollektivavtal i stället för lag är även deras. Sofia Appelgrens uppmaning träffar även arbetsgivarorganisationerna. Måste det vägas in i Norra Latin-förhandlingarna? Måste parterna gemensamt upplysa mera om meningen med sina avtal?

Läs mer: