Hamnstrejk är avblåst

2017-03-09 09:36 Karin Nilsson  
Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.

Svenska Hamnarbetarförbundet drar tillbaka varslet om punktstrejker på fredag. Men förbundsordföranden säger att det kan bli aktuellt med nya varsel, enligt DI.

I dag återkallar Sveriges Hamnar stämningen mot facket som lämnades in i går till Arbetsdomstolen, AD, berättar Jan Bergman, chefsjurist på Transportföretagen. Han utesluter inte att det blir en ny stämning om Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejk igen:

– Det får vi ta ställning till då, säger Jan Bergman till Lag & Avtal.

På fredag mellan klockan 12.00 och 15.00 hade Sveriges Hamnarbetarförbundet varslat om punktstrejker vid flera olika hamnar. Men i går drogs varslet tillbaka, rapporter Dagens Industri.

– Anledningen är att vårt spanska systerfackförbund meddelat att deras varslade strejk i de spanska hamnarna den 10 mars med största sannolikhet kommer att skjutas upp", säger Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet, till DI.

Det kan bli aktuellt med nya strejkvarsel de närmaste veckorna om det kommer en ny internationell begäran, enligt Eskil Rönér.

I går lämnade Sveriges Hamnar in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen för att stoppa strejkerna.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna