Arbetsrätt

”Märkliga arbetsrättsliga hybrider på SVT”

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet. Foto: Tor Johnsson

”Ledningen gömmer sig bakom floskler om flexibilitet och en allt rörligare arbetsmarknad. Men frågan är långtifrån ny. Det är dags för public service-företagen att på allvar fråga sig hur de vill uppfattas som arbets- och uppdragsgivare”, skriver fackliga företrädare i en debattartikel på Journalistklubben vid SVT:s hemsida.

Publicerad

Diskussionen om arbetsvillkoren vid SVT har blossat upp efter att tidigare programledarna Lina Thomsgård och Daniel Sjölin vittnat om sin situation. Båda berättar att de pressats till att inte vara föräldralediga, för att kunna fortsätta som programledare för Kobra respektive Babel.

”Riktat mot en tillsvidareanställd medarbetare skulle SVT:s beteende svårligen kunna förenas med diskrimineringslagens krav på att såväl manliga som kvinnliga arbetstagare ska kunna förena förvärvsarbete med föräldraskap. Det skulle med rätta uppfattas som en illa dold uppmaning att inte utnyttja sin lagstadgade rätt att vara föräldraledig. Nu var varken Thomsgård eller Sjölin arbetstagare, åtminstone inte på papperet – utan frilansare, det vill säga uppdragstagare med egen firma. Då tycker sig uppenbarligen SVT kunna beta sig på ett helt annat sätt. Som om olika anlitandeformer medförde olika rättsuppfattningar”, skriver Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, och Hanna Nyberg, ordförande Journalistklubben vid SVT.

”Sabina Rasiwala (SVT:s hr-chef: red anm) får gärna förklara vad är det i sändningstillståndet eller i den moderna arbetsmarknaden som motiverar den typen av märkvärdiga arbetsrättsliga hybrider. SVT behöver ta detta på allvar. Och det nu”, avslutar debattörerna.

SVT-chefens svar till programledaren i Expressen: ”Pengarna ska användas på bästa sätt, Daniel Sjölin”