Avtalsrörelsen

"Att vara hämndlysten
är inte min grej"

Jobbpakten mellan regeringen, LO och Svenskt Näringsliv har kraschat.</br>- Svenskt Näringsliv hoppas att den borgerliga regeringen ska lyckas förbättra lagstiftningen för arbetsgivarsidan, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Publicerad

Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar att det som var paketet jobbpakten var färdigförhandlat redan i slutet av augusti, men veckan före jul kom ett motkrav från regeringen och finansminister Anders Borg, M.

- Motkravet gick ut på att för att regeringen skulle släppa lagstiftningarna på arbetsrättsområdet skulle vi förbinda oss att ta över de frågorna i det som kallas huvudavtalsförhandlingar mellan oss och Svenskt Näringsliv, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Ett arbete inleddes i januari där LO:s ledning träffade alla sina medlemsförbund för att diskutera igenom om LO kunde tänka sig att gå in i en huvudavtalsförhandling med Svenskt Näringsliv.

- Förra fredagen fick vi ett enhälligt ja från alla våra förbund. Då var jag helt säker på att vi skulle få en jobbpakt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han ringde till finansminister Anders Borg och berättade om det enhälliga jaet och slog sedan en signal till Svenskt Näringslivs Urban Bäckström för att berätta om beslutet. LO bad Svenskt Näringsliv att komma med ett svar på hur organisationen ställde sig till motkravet innan januaris utgång. LO hoppades att parterna då skulle kunna gå in i den ordinarie avtalsrörelsen utan att ha jobbpakten vilandes över den.

- I går morse ringde Urban Bäckström. Då var jag faktiskt säker på att han skulle säga att nu kör vi igång jobbpakten. Men det visade sig att Svenskt Näringsliv säger nej till jobbpakten. Jag blev arg och besviken. Huvudsakligen är det ungdomarna jag ser för ögonen, som nu inte får en chans att komma ut på arbetsmarknaden.

Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren säger i ett uttalande att anledningen till nejet från Svenskt Näringslivs sida är att organisationen inte kan ställa upp på ovidkommande ultimata krav från LO.

" Till exempel att man ska frysa förändringar i arbetsrätten och inte genomföra några förändringar under ett antal år", säger Christer Ågren till Sveriges Radio.

Han understryker dock att organisationen är intresserad av vidare samtal och av jobbpakten, men inte av att ställa upp på krav som inte har med den att göra.

"Vi hoppas som finansministern att vi kan komma vidare med branschvisa förhandlingar så att vi kan skapa nya möjligheter för unga att komma i arbete", säger han i ett uttalande på Svenskt Näringslivs hemsida.

Karl-Petter Thorwaldsson anklagar Svenskt Näringsliv för att hellre vilja lagstifta om Las-förändringarna än att ingå i jobbpakten.

- Men om jag får vara självkritisk så har vi när det är socialdemokratisk regering en övertro på att vi med lagstiftning ska kunna förbättra arbetsrätten.

Karl-Petter Thorwaldsson uppmuntrar Kommunal, SKL, IF Metall och Teknikföretagen att förhandla vidare om sina ungdomsavtal. Han ser inte heller några hinder för att de övriga förbunden och arbetsgivarorganisationerna kan komma fram till liknande lösningar.

- Varje jobb som vi kan erbjuda ungdomar är bättre än arbetslöshet, även om det inte finns någon jobbpakt. Om regeringen kan genomföra de positiva delarna av jobbpakten ändå så är det bara bra. Att vara hämndlysten är inte min grej, säger han till Lag & Avtal.