Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Almega listar medlemmar i facket

Jonas Stenmo Foto: Jörgen Appelgren
Martin Wästfelt.

Almega granskar medlemmar i Unionen som omfattas av strejkvarslet, skriver tidningen Arbetet.<br/>-Vår bedömning att det inte finns någon rätt för arbetsgivaren att få in dessa uppgifter, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, till Arbetet.

Publicerad

Unionen hävdar att det är olagligt att arbetsgivare inom Almega bett fackets medlemmar att skriva på listor om facklig anslutning.

- Huruvida frågan om en person är medlem i en fackförening får ställas eller ej tänker vi inte gå in på. Däremot är vår rättsliga bedömning att det inte finns någon rätt för arbetsgivaren att få in dessa uppgifter, säger Martin Wästfelt till Arbetet.

Martin Wästfelt hänvisar till Pul, personuppgiftslagen, paragraf 13, som säger att man inte får behandla personuppgifter som avslöjar medlemskap i en fackförening.

Men Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega menar att det finns undantag i Pul. Han hänvisar i stället till paragraf 16 i samma lag där det står att känsliga personuppgifter får behandlas om det är nödvändigt för att personuppgiftsansvariga ska kunna fullgöra sina skyldigheter eller utöva sina rättigheter inom arbetsrätten.

-Vi måste kunna bilda oss en uppfattning om hur många som kan gå ut i strejk. Det är inga konstigheter, vi har haft det i vår konfliktinformation i alla år, säger Jonas Stenmo till Arbetet.