Avtalsrörelsen: Almega listar medlemmar i facket

2016-04-11 10:10 Lena Gunnars  

Almega granskar medlemmar i Unionen som omfattas av strejkvarslet, skriver tidningen Arbetet.<br/>-Vår bedömning att det inte finns någon rätt för arbetsgivaren att få in dessa uppgifter, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, till Arbetet.

Unionen hävdar att det är olagligt att arbetsgivare inom Almega bett fackets medlemmar att skriva på listor om facklig anslutning.

- Huruvida frågan om en person är medlem i en fackförening får ställas eller ej tänker vi inte gå in på. Däremot är vår rättsliga bedömning att det inte finns någon rätt för arbetsgivaren att få in dessa uppgifter, säger Martin Wästfelt till Arbetet.

Martin Wästfelt hänvisar till Pul, personuppgiftslagen, paragraf 13, som säger att man inte får behandla personuppgifter som avslöjar medlemskap i en fackförening.

Men Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega menar att det finns undantag i Pul. Han hänvisar i stället till paragraf 16 i samma lag där det står att känsliga personuppgifter får behandlas om det är nödvändigt för att personuppgiftsansvariga ska kunna fullgöra sina skyldigheter eller utöva sina rättigheter inom arbetsrätten.

-Vi måste kunna bilda oss en uppfattning om hur många som kan gå ut i strejk. Det är inga konstigheter, vi har haft det i vår konfliktinformation i alla år, säger Jonas Stenmo till Arbetet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna