Claes Stråth fortsätter till efter 67

2014-01-16 13:07 Elisabet Örnerborg  
Claes Stråth

Claes Stråths förordnande som generaldirektör för Medlingsinstitutet har i dag förlängts till den 30 juni 2015.<br>- Regeringens ambitioner att vi ska jobba längre gäller väl också generaldirektörer, säger Claes Stråth, som fyller 67 i februari.

Claes Stråth kommenterar dagens regeringsbeslut så här:

- Jag kan inte uppfatta det på något annat sätt än att regeringen är nöjd med hur det här pastoratet sköts.

Den närmaste perioden kommer att bli lugnare då förra årets avtalsrörelse oftast ledde till treåriga avtal. Det ger möjligheter för både arbetsmarknadens parter och Medlingsinstitutet att reflektera över den fortsatta utvecklingen, menar Claes Stråth. Arbetsmarknadens parter har till exempel ställt en del krav på statlig inblandning.

Det finns en del fackförbund som vill att staten genom Medlingsinstitutet ska ha en tydligare roll vad gäller jämställdheten. Det finns en önskan om allmängiltigförklaring av kollektivavtalen från Byggnads och Transport, något som också skulle ge staten en roll. Att Elektrikerna vände sig till en myndighet, Justitieombudsmannen (JO), för att klaga på en annan myndighet, Medlingsinstitutet, ser Claes Stråth som ännu en önskan om statlig inblandning. JO Cecilia Renfors svarade tre dagar senare med att Elektrikernas anmälan inte krävde någon åtgärd eller något uttalande från hennes sida.

- Det naturliga är väl att parterna ger sig på varandra i stället. Men nu finns det tid att fundera på hur arbetsmarknadsparterna ska ha det. Min roll blir att föra en diskussion, säger Claes Stråth.

Den 12 februari är det dags för årets första diskussion. Medlingsinstitutet har bjudit in arbetsmarknadens parter till en konferens om bland annat sifferlösa avtal.

GD efter 67

Enligt praxis kan generaldirektörer bara få två förordnanden till samma post, först på sex år och sedan ett tilläggsförordnande på tre år.

Nu har regeringen gett Claes Stråth ett tredje förordnande till jobbet som Medlingsinstitutets gd. Hans andra förordnande löper ut efter två år och en månad i februari, när han fyller 67.

Den sammanlagda tiden på Medlingsinstitutet blir dock nio år, det högsta antalet år en generaldirektör kan få stanna på samma myndighet.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna