Avtalsrörelsen

Debatt i riksdagen om callcenter-strejken

Krav på kollektivavtal borde vara självklart när företag söker etableringsstöd. Det tycker Ali Esbati, V, och gör strejken för kollektivavtal på callcenterföretaget i Fränsta till riksdagsfråga.

Publicerad

Unionens medlemmar på callcenterföretaget CRS Fokus i Fränsta i Medelpad strejkar för sjunde veckan för att få kollektivavtal. Ägarna, kapitalbolaget Peak Partners, har svarat med att lägga ner företaget hellre än att teckna avtal.

Det sticker i ögonen även på politiker, som brukar hänvisa till att arbetsmarknadskonflikter är parternas egen sak att lösa. Det speciella med CRS Fokus är att företaget har fått en miljon i etableringsstöd från länsstyrelsen. Det föranleder Ali Esbati, V, att fråga näringsminister Annie Lööf om hon tänker se över policyn för statligt etableringsstöd så att det blir självklart med krav på kollektivavtal.

Tillväxtverket sa nej till bidragsansökan från CRS Fokus just på grund av bristen på kollektivavtalsliknande villkor medan länsstyrelsen beviljade bidrag. Det är inkonsekvent, påpekar Ali Asbati i sin interpellation.

Han tycker att företag som aktivt motarbetar strävan efter rimliga villkor inte ska få fritt spelrum. I fallet Fränsta tvingas facket att ta ansvar inte bara för sina medlemmar utan också för att upprätthålla den svenska modellen, skriver han. Han tycker att utvecklingen mot att färre arbetstagare, särskilt unga, får det skydd som kollektivavtalen ger, är alarmerande.

Interpellationsdebatten är planerad till den 24 maj.