Finskt industriavtal klart

2011-10-27 08:04 Elisabet Örnerborg  

Finska strejken blåstes av efter en vecka, sedan parterna har kommit överens om ett nytt tvåårigt avtal för cirka 200 000 arbetstagare.<br> - Det är klart att vi har diskuterat det finska avtalet, liksom det österrikiska, när vi förhandlar, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

De svenska parterna värderar det finska avtalet olika utifrån sina olika intressen. Industrifacken har krävt 3,7 procent i löneökningar i ett ettårigt avtal. Det kravet tycker arbetsgivarna är orimligt med tanke på hur det ser ut i konkurrentländerna. Det finska teknologiindustriavtalet värderas av IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till minst 6,3 procent, eller 3,1 procent per år. Medan Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe anser att det är värt 4,3 procent eller 2,1 procent per år.

- Anders Weihe har inte räknat med tre dagars kompetensutveckling och inte med engångsbeloppet på 150 euro, säger Veli-Pekka Säikkälä. Våra motparter brukar säga att en ledig dag motsvarar 0,6-0,7 procent.

En stridsfråga som ledde till att finska motsvarigheterna till IF Metall och Unionen tog till stridsvapnet gällde hur den lokala potten skulle fördelas. Om de lokala parterna inte kom överens ville arbetsgivarna kunna fördela potten efter eget gottfinnande.

- Enligt den information jag har fått fördelas den lokala potten generellt om inte parterna kan komma överens. Det blev inte som facket befarade, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Det finska avtalet gäller från den 1 oktober i år till den 31 oktober 2013; 25 månader. Tidigare blev parterna inom den österrikiska metall- och gruvsektorn överens om ett nytt ettårigt avtal för 165 000 anställda som ger löneökningar på över 4 procent, påpekar Veli-Pekka Säikkälä.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna