Avtalsrörelsen

Flexpensionsfrågan i AD – ett tag till

Helene Robson, Sveriges Ingenjörers chefsjurist. Foto: Pernilla Pettersson

Almega vill att Arbetsdomstolen avskriver flexpensionsmålen. Sveriges Ingenjörer och Unionen har ju skrivit på ettåriga avtal, så fredsplikt råder. Men facken vill kunna strejka för sitt krav på flexpension i nästa avtalsrörelse.

Publicerad

– Tidigast om tre veckor fattar Arbetsdomstolen sitt beslut, säger Helene Robson, Sveriges Ingenjörers chefsjurist.

När Sveriges Ingenjörer och Unionen i våras stod strejkberedda för sitt krav på flexpension gjorde Almega en fredspliktsinvändning. Almega menade att så länge pensionsavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, ITP-avtalet, inte är uppsagt råder det fredsplikt i pensionsfrågan.

De båda facken menade att flexpension var en sak för sig och lämnade in sammanlagt nio stämningsansökningar. I första hand krävde de att Arbetsdomstolen skulle undanröja Almegas fredspliktsinvändning i ett interimistiskt beslut.

Arbetsdomstolen kunde inte ta ställning till den frågan på den korta tiden och avslog fackens begäran om ett interimistiskt beslut.

Men målen avskrevs inte. De båda facken vill att Arbetsdomstolen prövar sakfrågan i en så kallad fastställelsetalan. Medan alltså Almega anser att det inte längre finns något fastställelseintresse, eftersom parterna blev överens i våras (utan flexpension).

Helene Robson berättar att den muntliga förberedelsen i Arbetsdomstolen, som hölls i veckan, utmynnade i att Sveriges Ingenjörer och Unionen får två veckor på sig att komma in med sina yttranden.

– Vi vill ju driva målen vidare, säger hon.

Sedan får motparten, Almega, en vecka på sig att svara. Och först därefter fattar Arbetsdomstolen sitt beslut.