Avtalsrörelsen

Flygvarslet avblåst

Transport har blåst av stridsåtgärderna inom flyget. Parterna har sagt ja till medlarnas bud, som bland annat innebär lönepåslag med 3,5 procent från och med den 1 januari.

Publicerad

Transport varslade tidigare om blockad mot mertids- och övertidsarbete för mekaniker, lastare och terminalarbetare. Men nu har ett 24 månader långt kollektivavtal tecknats. För avtalen gäller, förutom lönepåslagen, att alla tillägg höjs och att begreppet havandeskapslön ersätts med föräldralön för att göra det könsneutralt.

I riksavtalet blir det en ny schemaläggningsmodell och en lönerevidering. En målsättning är också att mekanikerna ska få ett eget avtal.

Transports flygombudsman Jonny Fransson säger i en kommentar att han är nöjd med löneökningsnivåerna. Men facket anser att det fortfarande finns flera frågor kvar att lösa när det gäller arbetstiderna.

– Däremot är vi förstås nöjda med den gemensamma avsiktsförklaringen angående mekanikerna. Nu hoppas vi kunna gå i mål med ett eget avtal för dem, säger han i ett uttalande.

I fraktflygavtalet höjs ob-ersättningen för helgarbete så att det hamnar på samma nivå som den för nattarbete på vardagar. Överenskommelsen med arbetsgivaren innebär även mer helgledighet och att lönevärderingssystemet ska ses över.