Kyrkans arbetsgivare anklagas för olaga stridsåtgärd

2017-09-18 09:21 Calle von Scheele  
De infekterande förhandlingarna mellan Kyrkans Akademikerförbund och Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, har pågått i över åtta månader. Foto: TT-Bild

Inga löneökningar ska ges till medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund! Den uppmaningen riktar kyrkans arbetsgivare till sina församlingar. Nu anklagar facket motparten för brott mot fredsplikten och gällande avtal.

Kyrkans akademikerförbund har kopplat in en arbetsrättsjurist sedan arbetsgivarna, Skao, i fredags skickade ut en promemoria och uppmanade församlingarna att inte höja prästernas löner eller andra medlemmar i Kyrkans Akademikerorganisation. Texten finns också på arbetsgivarnas hemsida.

– Avtalet är inte uppsagt. Skaos uppmaning är ett brott mot fredsplikten och syftet torde vara att påverka avtalsförhandlingarna, säger Tommy Iseskog, jurist och arbetsrättsexpert.

Han poängterar att varje lokal arbetsgivare som hörsammar uppmaningen riskerar skadestånd enligt medbestämmandelagen, mbl, på 100 000 kronor.

De mycket infekterande förhandlingarna mellan Kyrkans Akademikerförbund och Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, har pågått i över åtta månader. Avtalet löpte ut sista mars, men har förlängts av parterna i avvaktan på att ett nytt löneavtal ska tecknas.

– Att det inte finns en procentsats för 2017 är inget hinder för lokala löneförhandlingar eller individuella lönesättande samtal. Avtalets övriga delar gäller fortfarande. Då har våra medlemmar också rätt till löneökning, precis som alla andra arbetstagare i Svenska kyrkan, säger kanslichef Vibeke Hammarström.

I cirkuläret ”Observera” och på sin hemsida har arbetsgivarna skrivit att det inte finns förbud mot lokala löneförhandlingar, men att ”det är mycket olämpligt att höja lönerna eftersom det kan innebära en extra lönehöjning utöver löneavtalet”. Skao skriver också:

”Därför rekommenderar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation å det starkaste att inga löneförhöjningar ges till medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund tills vidare.”

Arbetsgivarna frånträdde förhandlingarna i förra veckan. Några dagar tidigare hade facket anklagat dem för att i det närmaste vilja inför slavliknande arbetsvillkor för prästerna.

Arbetsgivarna vill i årets förhandlingar införa årsarbetstid och har även krävt att ersättningarna för övertid och OB slopas. Senare har man mildrat kravet med förklaringen att detta är ett utgångsbud i förhandlingarna.

Facket vill behålla nuvarande arbetstidsregler som bland annat ger rätt till 15 extra fridagar för de lätthelger (helgdag som infaller på vanlig veckodag) som präster arbetar.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen