Avtalsrörelsen

Läraravtalet: Medlare utsedda men än är det lov

Frågan om lärarnas arbetstid berör många. Foto: Scanpix samt illustration Jonas Askergren

Lärarna och Sveriges Kommuner och Landsting enades om vilka medlare de vill ha i slutet av juni. Men inte förrän i slutet av augusti fortsätter parterna förhandlingarna om ett nytt avtal.

Publicerad

Lärarförbundets krav på ett tydligt första steg mot 10 000 kronor mer i månaden för lärarna står fast. Förbundet kräver att lärarna får mer än industrinormen på 2,6 procents löneökningar på ett år. (Genomsnittslönen för lärare ligger på 26 000 kronor efter tre och ett halvt till fem års högskoleutbildning - en utbildning som alltför få söker sig till enligt förbundet.)

Medan Sveriges Kommuner och Landsting håller på normen. Nu fortsätter förhandlingarna med hjälp av medlare, men inte förrän i slutet av augusti. Innan sommarlovet enades parterna om vilka medlare de ville ha: Christina Rogestam, tidigare bland annat generaldirektör för Invandrarverket och med erfarenhet från många medlingsuppdrag och Jan Björkman, tidigare bland annat förste vice talman i riksdagen.

Lärarförbundet förhandlar tillsammans Lärarnas Riksförbund. I juni kom de båda förbunden överens med Almega Tjänsteförbunden om det så kallade friskoleavtalet, som ger cirka 25 000 lärarna 4,1 procent i löneökningar från den 1 augusti i år.

Friskoleavtalet är dock ingen direkt fingervisning om vad de kommunalanställda lärarna kan vänta sig, menar Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

- Men det visar att Almega på 18 månader var beredda att gå in i det som SKL kunde tänka sig på fem år, säger han