Avtalsrörelsen

”Nu måste vi sy ihop det”

Staten har sagt upp trygghetsavtalet. Hur ett nytt omställningsavtal ska se ut tillhör de svårare frågorna parterna inom staten ska försöka komma överens om.<br>- Nu går vi in i sista veckan, alla pusselbitar måste hamna på plats, säger Monica Dahlbom, Arbetsgivarverkets förhandlingschef.

Publicerad

Statens avtal med Seko och med poliser, försäkringstjänstemän med flera inom de Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR/S,P,O) löper ut om en vecka. Statens avtal med Saco-S löper på tillsvidare men berörs ändå av allmänna villkor nu när staten vill ersätta trygghet med omställning.

Till de svårare frågorna att komma överens om i den här avtalsrörelsen hör ett nytt omställningsavtal, medger Monica Dahlbom. Till de svårare frågorna räknar hon också att hitta förutsättningar för ett nytt tjänstepensionsavtal. Men hon betonar att alla frågor ligger uppe på förhandlingsbordet nu när den sista veckan inleds. Men hon anser att det fortfarande finns förutsättningar för att träffa avtal innan de tidsbegränsade avtalen löper ut den 30 september.

Parterna träffas igen i morgon, tisdag, och sedan varje dag den här veckan.

- Nu måste vi sy ihop det, säger Monica Dahlbom.