Ny Almedalstrevare om huvudavtal

2012-07-04 11:12 Elisabet Örnerborg  

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström fick i Almedalen LO:s nya ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att ta i hand på att förhandla om ett nytt huvudavtal i höst. I Almedalen 2007 var det LO:s förra ordförande som bjöd upp till huvudavtalsförhandlingar.

Då, 2007, dröjde det tre månader innan Svenskt Näringsliv svarade på Wanja Lundby Wedins invit. Arbetsgivarorganisationen bjöd in LO och PTK till att diskutera ett nytt huvudavtal i Saltsjöbadsanda. Arbetsgivarna ville diskutera Las och konfliktregler – men inte återgå till centrala löneförhandlingar. För facken var förstärkta insatser i samband med omställning viktigast och större trygghet för de alltfler visstidsanställda.

Parterna kom att träffas under våren 2008 i vad de kallade sonderande samtal. Ordförandena drog upp riktlinjer som de tre förhandlingscheferna sedan vred och vände på för att se om det skulle gå att träffa ett nytt huvudavtal.

På en stor presskonferens i Norra Latin i i början av maj meddelade parterna att samtalen skulle övergå i regelrätta förhandlingar. De hoppades ha ett nytt huvudavtal klart före nyår, 80 år efter Saltsjöbadsavtalet.

Men 537 dagar efter att Svenskt Näringsliv svarade på LO:s invit var det slutsnackat, den 11 mars 2009 avbröt Svenskt Näringsliv förhandlingarna.

- När det gällde konfliktreglerna och Las kunde de (facken) inte tänka sig att förändra sin inställning. Då blev det klart att vi stod för lång ifrån varandra, sa Jan-Peter Duker som ledde Svenskt Näringslivs förhandlingsdelegation.

Förhandlingsdelegationens beslut var enhälligt. Men Svensk Handels vd Dag Klackenberg, som i egenskap av medlem i delegationen varit med om att fatta beslutet att sluta förhandla, trodde inte att det var kört för all framtid.

- Jag tror att det finns en jordmån för att återuppta förhandlingarna inom tre till fem år, sa han några dagar senare till Lag & Avtal.

Nu har det gått tre år. Förhandlingsledarna har alla gått i pension. Inte heller är de dåvarande ordförandena för PTK och LO kvar. Den enda som är densamma då som nu är Urban Bäckström.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna