Nyanställningsstopp för personliga assistenter

2012-04-20 11:50 Elisabet Örnerborg  

Kommunal accepterade inte medlarnas bud i går kväll. Från i dag gäller nyanställningsstopp på sju företag. Det ska, enligt förbundsordförande Annelie Nordström, slå extra hårt då de flesta assistenter är visstidsanställda. Och på måndag tar förbundet ut bussförarna på Flygbussarna i sympatistrejk.

Avtalet för de drygt 20 000 personliga assistenterna löpte ut redan den 29 februari. I samband med att Kommunal strandade förhandlingarna och varslade om nyanställningsblockad hade Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund ett råd till de sju varslade företagen: Använd varseltiden till att tillsvidareanställa assistenterna.

- Har de många visstidsanställda på kort tid och missat att göra detta kan de få bekymmer.

Hoppas de passade på att följa rådet. För från och med i dag gäller nyanställningsstopp hos Humana Assistans AB, Frösunda LSS AB, Frösunda LSS i Södra Sverige, Olivia Personlig Assistans AB, Assistansbolaget i Sverige AB, Nordströms Assistans och Inre Kraft Norr AB.

Det bud som medlarna Hans Svensson och Torgny Wännström lämnade i går var, enligt Kommunal, sämre än väntat. Förbundet hade fram till dess trott på en överenskommelse, men så blev det alltså inte.

- Vi kräver inte mer än andra, bara lika mycket. Men det får vi inte. Personliga assistenter är redan en grupp med dåliga arbetsvillkor och låga löner, säger Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Förbundet kräver 860 kronor mer i månaden och 100 kronor i jämställdhetspott till assistenterna, det vill säga de löneökningskrav som LO-samordningen (utom industriförbunden) står bakom. De personliga assistenterna har i genomsnitt 19 500 kronor i månaden för heltid, alltså långt under den gräns för jämställdhetspotten som LO satt till 22 400 kronor. De allra flesta har timlön och 70 procent är kvinnor. De har nästan alltid visstidsanställningar och kan få gå på dagen utan någon som helst uppsägningstid.

Kommunal har också varslat om sympatiåtgärder som omfattar 230 medlemmar som arbetar på Flygbussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det varslet träder i kraft på måndag, den 23 april.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna