Nytt omställningsavtal förhandlas först i höst

2012-04-24 08:28 Elisabet Örnerborg  

Svenskt Näringsliv och PTK skulle ha förhandlat om ett nytt omställningsavtal nu i vår. Unionen tog därför bort vissa krav från avtalsrörelsen, som kravet på kompetensutveckling, och omställningsstöd även för sjuka och visstidsanställda. <br/>- Nu är ambitionen i stället att förhandlingarna börjar i september, säger Ann Lundberg Andersson, chef för förhandlings- och avtalsgruppen hos PTK.

Ann Lundberg Andersson är den person som tillsammans med Unionens chefsjurist Martin Wästfelt ska samordna utrednings- och analysarbetet som nu pågår inom PTK. Som motpart har de Svenskt Näringslivs Sverker Rudeberg.

Anledningen till att förhandlingarna inte börjat än, är att avtalsförhandlingarna dragit ut på tiden, menar hon. Dessutom är det inte bra att börja förhandla före sommaren, göra sommaruppehåll och sedan fortsätta. Därför är förhandlingsstarten framflyttad till september.

Men före sommaren ska en rapport vara klar utifrån det partsgemensamma utrednings- och analysarbetet som nu pågår, tror hon.

- Från PTK:s sida behöver vi ett bra system för att säkerställa att tjänstemännen får rätt kompetensutveckling. De omställningsavtal vi har gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Nu vill vi att de som sägs upp på grund av sjukdom och de som har visstidsanställningar också ska få hjälp och stöd att hitta nya arbeten, förklarar Ann Lundberg Andersson.

Svenskt Näringslivs fokus är lika mycket på företagens omställning. Och för att företagens omställning ska fungera bra behöver turordningsreglerna ändras, anser arbetsgivarorganisationen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna