Avtalsrörelsen

Pappers: Det går bra utan opon

Pappers förhandlare Matts Jutterström vet hur industrimedlarnas, oponas, första förslag ser ut. I morgon, lördag, ska industrins parter svara. <br>- Förslaget brukar vara arbetsgivarvänligt från början, säger Matts Jutterström.

Publicerad

Industriförbundet Pappers har inte undertecknat det nya industriavtalet och omfattas inte av industrimedlarna, opona.

- Det går så bra så utan opon. Vi är fria från dem, det är inte de andra, de måste infoga sig i industriavtalets grupp, säger Matts Jutterström, som förhandlar för Pappers.

Fast Industriarbetsgivarna har träffat Pappers lika mycket som sina andra motparter, vilket Matts Jutterström skriver under på.

- Vi har förhandlat jämte industrin, säger han.

Det bekräftas av att Pappers hade möte med motparten på torsdagen, samma dag som opona lämnade förslag till industriavtalets parter. Det förslag som opona på lördag vill ha svar på och som lär innehålla både löneökningsnivåer och förslag till avtalsperiod.

Fast Pappers nu inte är industriavtalspart saknar förbundet inte erfarenhet av hur de opartiska ordförandena, opona, brukar göra. Förbundet var ju part i det förra industriavtalet.

- Opoförslaget brukar vara arbetsgivarvänligt från början, som facket får säga nej till. Sen blir det ett slutbud. Opona är en konservativ kraft, säger Matts Jutterström.