Avtalsrörelsen

Public service hotas av konflikt

Konflikten bryter ut den 9 maj klockan 16.00 på Public seviceföretagen om inte avtal träffats mellan Unionen och Medieföretagen. Foto: Scanpix

Unionen har varslat Medieföretagen om konflikt på Public servicebolagen. Unionen vill ha kompensation utöver industrinormen för den kompetensutveckling som har frysts inne.

Publicerad

- Unionen varslar om konflikt eftersom Public serviceföretagen vill tvinga fram ännu sämre arbetstidsvillkor för medarbetare som redan har tuffa arbetsförhållanden med oregelbunden och obekväm arbetstid, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i en kommentar.

Unionen har krävt att var och en ska garanteras minst 320 kronor i månaden och att avtalet ska följa det märke som industrin satt. Men Unionen vill också ha kompensation för de redan i förra avtalet avsatta medlen, 0,2 procent, till kompetensutveckling. Förbundet har inom ramen för PTK kommit överens med Svenskt Näringsliv om att frågan om kompetensutveckling ska överföras till omställningsförhandlingarna. Och dessa förhandlingar skulle ha varit i full gång nu, men har skjutits upp till att starta först i höst.

Medieföretagen å andra sidan har motsatt sig löneökningar som går utöver industrins märke på 2,6 procent.

Gunilla Runnquist och Leif Ohlson medlar mellan parterna. Konflikten bryter ut den 9 maj klockan 16.00 om inte avtal träffats innan dess.