Så hyllar parterna kollektivavtalet

2018-03-16 15:24 Tiina Demargne  

Kollektivavtalets dag, lördag den 17 mars, uppmärksammas av både fack och arbetsgivare: – Om du har ett kollektivavtal på din arbetsplats har du säkert en massa fördelar som du kanske inte vet om. Ett vanligt kollektivavtal som förbunden i TCO tecknar kan vara värt uppemot 80.000 kronor om året för dig som anställd, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.

Förmåner som kommer med kollektivavtalen är bland annat föräldraförsäkring, övertidstillägg, friskvårdsbidrag, pensionsförsäkring, semester och reseersättning:

– Det är enkelt att ta sådana saker för givet, men de har faktiskt förhandlats fram. Arbetsgivare måste inte avtala om dessa fördelar, men många av dem ser helt enkelt nyttan av ge bra villkor till en av de viktigaste resurserna på hela arbetsplatsen, nämligen de anställda. Mår de bra, ökar möjligheten för företaget att må bra. Så enkelt är det, säger Eva Nordmark, i ett pressmeddelande.

– Kollektivavtalen är en viktig del av den svenska modellen, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson, till Arbetsmarknadsnytt, och fortsätter:

– Det har över tid varit ett ganska framgångsrikt koncept. Och när facken nu tappar medlemmar är det ju faktiskt arbetsgivarna som bär upp den svenska modellen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna