Så många strejker trädde i kraft förra året

2012-02-07 10:23 Elisabet Örnerborg  

Antal arbetsdagar som gick förlorade på grund av konflikt var förra året färre än under något av de tidigare 15 åren. Det visar Medlingsinstitutets årsrapport. Och det blev inga konfliktvarsel inom industrin. <br/>- Det var ett lugnt år, konstaterar chefsjurist Kurt Eriksson.

Förra året var visserligen ett mellanår i avtalssammanhang men ändå träffades 153 avtal, varav 39 inom industrin. Och de avtalen träffades utan något enda varsel, förklarar Kurt Eriksson.

Av de övriga drygt hundratalet träffade avtalen var Medlingsinstitutets medlare inblandade i tio medlingar. I nio av medlingarna blev det avtal först efter varsel om konflikt och det blev också konflikt i fyra fall. De fyra konflikterna var blockader, inte strejk. Inte i någon av dem gick några arbetsdagar förlorade.

De 154 arbetsdagar som ändå gick förlorade berodde på konflikter utanför avtalsrörelsen. Dels var det fem syndikalister som strejkade i 50 dagar för att försöka förändra den typ av tjänst de hade. Dels var det Livsmedelsarbetareförbundet som ville teckna kollektivavtal med ett konditori.

-Två livsmedelsarbetare gick ut i strejk två dagar.

Livs tvist med konditoriet var en av 12 sådana lokala tvister, som handlar om att olika fackförbund vill träffa kollektivavtal med en arbetsgivare. En typ av tvister som kraftigt minskat i antal de senaste åren, förklarar Kurt Eriksson. Så få som 12 har de inte tidigare varit, och ingen av dem gällde utländska företag. Konflikter som den Byggnads hade med Laval lyser alltså med sin frånvaro.

I stället har Medlingsinstitutet tagit reda på att det tecknades 5 700 hängavtal till kollektivavtalen under förra året. Och kollektivavtalen har fortfarande stor täckningsgrad tack vare att så många företag går med i någon arbetsgivarorganisation.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna