Sades upp efter mejl om chefen - stämmer arbetsgivaren

2016-04-07 08:56 Karin Nilsson  
Den anställda och en av hennes kolleger ställde frågor till sin chef och skrev också flera mejl till föreningens styrelse. Foto: TT-Bild

Chefen hade varit på konferens anordnad av en tankesmedja. Det ville den anställda diskutera. Istället fick hon ett brev om uppsägning. Nu stämmer hon sin arbetsgivare genom ombud och yrkar på 100 000 kronor i skadestånd.

Sedan 2013 arbetar den anställda som arkivarie på TAM-Arkiv. Arkivet har till uppgift att förvara arkiven från bland annat olika fackliga akademiker- och tjänstemannaorganisationer. I arkiven finns känsligt organisationsmaterial som brevväxling och medlemsärenden.

I november 2015 deltog chefen för arkivet i en konferens arrangerad av bland annat en tankesmedja som beskriver sig själv som konservativ och "till höger om åsiktskorridoren". I ett reportage i Dagens Nyheter en dryg månad senare, med rubriken Den nya högern - ett eko från 1930-talet, intervjuades arkivchefen. Det gjorde att den anställda och en av hennes kolleger ställde frågor till sin chef om hans medverkan på konferensen. Den anställda skrev också flera mejl till föreningens styrelse, både tillsammans med kollegan och på egen hand. Mejlen innehöll kritik mot att arkivchefen deltagit i konferensen och även oro för säkerheten vid arkivet.

Efter ett extra styrelsemöte i mitten av januari uttalade styrelsen att de hade fortsatt fullt förtroende för arkivchefen. En dag senare underrättades den anställda arkivarien om att TAM-Arkiv avsåg att säga upp hennes anställning på grund av personliga skäl. Uppsägningen fick hon några dagar senare och den var undertecknad av arkivchefen. Enligt TAM-Arkiv beror uppsägningen på att arkivarien ska ha förtalat sin chef.

Den uppsagda anser att de frågor hon väckt med anledning av Dagens Nyheters reportage borde diskuteras inom organisationen och det var därför hon mejlat, skriver advokaten Lars Viklund i stämningsansökan som lämnats in till Arbetsdomstolen.

Det är akademikerförbundet för Kultur och Kommunikation, DIK, som genom advokat Lars Viklund stämmer den ideella föreningen TAM-Arkiv. DIK yrkar att uppsägningen ogiltigförklaras och att den ideella föreningen betalar allmänt skadestånd till den anställda med 100 000 kronor.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna