Avtalsrörelsen

Skärgårdsstrejken är avblåst

Seko och Almega svarade i dag ja till ett bud från medlarna. Det nya avtalet motsvarar det andra fått i den här avtalsrörelsen.

Publicerad

- Vi hoppas att det är första och sista gången vi tvingas ut i en konflikt av vår motpart för att få till stånd ett avtal som ligger på samma nivå som vad alla andra fått på den svenska arbetsmarknaden, säger Seko:s avtalssekreterare Valle Karlsson i en kommentar.

Det nya avtalet ger 6,8 procent (2,0 procent respektive, 2-2,25 procent och 3-2,5 procent) i löneökningar på 36 månader. Det sista året är uppsägningsbart. Ett föräldrapenningtillägg som omfattar en period på sex månader införs också.

Stridsfrågan om tarifflönesystemet som inte tar hänsyn till individuella prestationer i lönesättningen kvarstår dock. Frågan om hur kollektivavtalet ska moderniseras och hur löneavtalet utvecklas ska nu lösas i en partsgemensam arbetsgrupp. En sådan arbetsgrupp fanns med även i medlarnas bud tidigare bud, som Almega förkastade. Men det här budet som Almega nu tackat ja till innehåller ett mycket tydligare uppdrag, menar Almega Tjänsteföretagens förbundsdirektör Stefan Koskinen.

– Nu har vi möjlighet att i lugn och ro diskutera hur vi ska modernisera avtalet.  Det är viktiga förändringar och vi måste tillsammans leverera en förnyelse, annars har vi samma situation om två år igen, säger han. Båtar som kör nöjeskryssningar kan inte långsiktigt leva med sämre villkor än restauranger i land.

Den nya lönen gäller från i dag. I och med att konflikten hann bryta ut kommer inga retroaktiva löneökningar att betalas ut, påpekar Almega.

Därmed upphör alla stridsåtgärder.

Waxholmsbolaget meddelar på sin webb att bolaget försöker återgå till ordinarie trafik så fort som möjligt i mellersta skärgården. Södra skärgården och Utötrafiken ska återgå till ordinarie tidtabell från och med i morgon. Djurgårdsfärjan är åter i trafik med en färja från 16.45-17.00 i dag fram till trafikdagens slut.