Strejk i finsk teknikindustri

2011-10-21 15:17 Elisabet Örnerborg  

Avtal med 4 procent mer i lön i gruv- och metallindustrin i Österrike. Men i Finland kunde inte parterna enas. Drygt 30 000 medlemmar i finska Metall och PRO; Finlands motsvarighet till Unionen, strejkar från och med i dag, fredag.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar att den finska strejken visar hur hårt klimatet är.
– De teknikföretag som drabbas är samma företag som vi har här i Sverige, som ABB, Metso, Sandvik.
Det parterna i Finland inte kunde komma överens om var hur den lokala potten skulle fördelas, förklarar Veli-Pekka Säikkälä.
– Att arbetsgivaren då ensidigt skulle får fördela potten går inte facket med på. I de fall det lokala facket inte är överens med företaget ska potten delas ut generellt, säger han.
Sent i går kväll stod det klart att riksförlikningsmannen inte lyckats ena parterna, skriver Kollega. Då blev den varslade strejken ett faktum från och med i dag.
Men i Österrike kom parterna inom gruv- och metallindustrin överens om löneökningar på drygt 4 procent i tisdags, framhåller Veli-Pekka Säikkälä. Facken inom industrin kräver 3,7 procent i löneökningar. Förhandlingar pågår för fullt.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna