Avtalsrörelsen

Sympatiblockad mot Ryanair avblåst

De svenska fackens sympatiblockad mot Ryanair är avblåst. Det irländska flygbolaget vägrade teckna kollektivavtal med det danska flygfacket. Konflikten har fått Ryanair att flytta flygbasen från Kastrup i Danmark till Kaunas i Litauen, skriver publikt.se.

Publicerad

Det var på begäran av danska flygpersonalen fack FPU, som ingår i Servicefacket, som ST, Seko och Transportarbetareförbundet tidigare i år varslade om sympatiblockad.

Om Ryanair styrde om trafiken från Kastrup till Sturup, Landvetter eller Ängelholm skulle de svenska förbundens medlemmar vägra att utföra arbete på marken.

Förutom att flytta flygbasen till Kaunas så stängde Ryanair också basen i Billund. Enligt Ryanairs personaldirektör Eddie Wilson var danska fackförbundet “oflexibelt och oförmöget att anpassa sig till modern flygtrafik, där kunderna vill ha låga taxor och effektivitet”, skriver publikt.se som ges ut av fackförbundet ST.

 

- Vårt samarbete med den europeiska fackföreningsrörelsen är avgörande för att fortsatt försvara löntagarnas rätt till ordentliga löne- och arbetsvillkor – både i Danmark och i övriga länder, skriver Danska LOs vice ordförande Lizetta Risgaard enligt publikt.se.