Weihe: Vi vill inte ha ett tvåårigt avtal på vilken nivå som helst

2016-03-29 14:03  
Anders Weihe Foto: Jörgen Appelgren

Facken inom industrin nobbar arbetsgivarnas bud - med skärpa. <br/> - Det bud vi har lagt är på den nivå vi kan tänka oss, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef.

Trots att arbetsgivarna tidigare sagt nej till de opartiska ordförandenas skiss om ett tvåårigt avtal, föreslog de på annandag påsk just ett tvåårigt avtal. Budet innehöll en nivåhöjning med 1,75 procent i årstakt varav 0,1 procent utgjorde premiehöjning till deltidspension. Löneavtalens nivåökning skulle därmed bli 3,3 procent under avtalsperioden.

I dag, tisdag, meddelar de fem industrifacken GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen att de med skärpa avvisar de låga löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår.

”Vi avser att fortsätta avtalsförhandlingarna i syfte att nå ett kollektivavtal som ger löntagarna reallöneökningar och en förstärkt avsättning till avtalspensionen; deltidspension/flexpension”, skriver de i ett gemensamt pressmeddelande.


Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, är fåordig efter beskedet från industrifacken.
- Jag har inga kommentarer till det. Jag konstaterar bara att de säger nej.

Vad händer nu?
- Det vet jag inte riktigt. Facken får väl komma tillbaka med något besked. Vi vill inte ha ett tvåårigt avtal på vilken nivå som helst. Det bud vi har lagt är på den nivå vi kan tänka oss.

Blev du förvånad över att facken inom industrin sa nej?
- Nja, det har jag ingen kommentar till.

Elisabet Örnerborg

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna