Företaget som önskar medarbetarna god nattsömn

2016-01-13 06:45 Elisabeth Vene  
Danmarks största energibolag vill få medarbetarna att sova bättre. Foto: Alamy

Medarbetarnas kost och motionsvanor har stått i fokus för friskvården på arbetsplatsen. Nu är det sömnens tur.

För att få avslappnade, glada medarbetare som pallar trycket på dagens arbetsplatser har Danmarks största energibolag Dong Energy satsat på sömnen under det gångna året.

– Genom den input vi har fått från medarbetarna står det klart att sömn, eller brist på sömn, betyder mycket. Därför har vi valt att göra en särskild insats på det området, säger företagets hr-direktör Hanne Blume till Berlingske Business.

Först ut var de 50 högsta cheferna, som fick skriva sömndagbok. Föga överraskande visade det sig att de sov alldeles för lite och för dåligt. Cheferna fick undervisning i hur de kan sova bättre och goda råd kring hur de kan hjälpa medarbetare med sömnproblem.

Företaget har också haft besök av den amerikanska läkaren Michael Breus, "The Sleep Doctor" kallad, som föreläste för samtliga anställda om hur man får en bättre sömn. Hans föreläsningar sändes också på intern webb-tv för dem som inte kunde delta.

Medarbetarna har fått ladda ner appen Good Night, som både visar sömnmönstret och ger tips och råd för bättre sömn.

Hanne Blum får ofta frågan om arbetsgivaren verkligen ska blanda sig i en så personlig angelägenhet som medarbetarens sömn. Hon svarar att data från sömn-appen är varje medarbetares personliga egendom och inget som kommer till arbetsgivarens kännedom. Hon tycker inte att det i princip finns något som hindrar en ledare från att prata sömn med en medarbetare, men att det gäller att gå försiktigt fram.

Kopplingen till jobbet är att den som sover dåligt inte har samma energi och motståndskraft och därmed sämre prestationsförmåga. Hanne Blum säger att medarbetare har vittnat om att de arbetar bättre när sömnen är bättre.

Att sömnen är viktig också för den själsliga balansen är utgångspunkten för nästa steg i företagets friskvårdssatsning. Det finns inte så mycket forskning kring hur man skapar mental balans i vårt moderna arbetsliv. Därför funderar företaget på att gå in som finansiär i något lämpligt forskningsprojekt.

Även en rad danska kommuner har tagit med bättre sömn i friskvårdsstrategin.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna