Kollektivavtal

Musik blockerar störande ljud på kontoret

Lena Pareto, docent i informatik på Högskolan Väst och projektledare för ljudprojektet, testar Martin Ljungdahl Erikssons prototyp i kontorslandskapet på Volvo i Göteborg. Foto: Martin Ljungdahl Eriksson
Martin Ljungdahl Eriksson

Ljuddesignern Martin Ljungdahl Eriksson har hittat ett sätt att styra bort det störande pratet i kontorslandskapet. Han bygger väggar av ljud.<br/> ”Det är förebyggande hälsovård”, säger han.

Publicerad

Kontorslandskapets förbannelse är att vi stör varandra. Mängder av studier visar att medarbetarna lider, framför allt av varandras prat.

– Vi kan blunda, men aldrig stänga av hörseln, vårt varningssystem, säger Martin Ljungdahl Eriksson.

Han drivs av sin önskan att förbättra ljudmiljön i kontorslandskap. Lösningen han jobbar med är att skapa en individuell ljudbubbla och han har byggt en prototyp.

Bubblan består av en kontorsstol och två små träskålar för högtalarna. De är placerade ungefär tio centimeter från öronen. Det är för att inte bli för avskärmad från omgivningen.

Prototypen har han testat i en forskningsstudie som genomförts tillsammans med forskare från Högskolan Väst och Konstfack på Volvo i Göteborg.

43 personer som jobbar i ett aktivitetsbaserat kontorslandskap har fått välja bland fem olika ljudstycken. Ett är inspelat kontorsbrus som han har modifierat, två är monotona harmonier och två innehåller lite mer kreativa, oväntade inslag.

75 procent av de medverkande tyckte att ljudmiljön blev bättre och mer behaglig.

– Det är bra resultat med tanke på att upplevelsen av ljud är väldigt subjektiv.

Deltagarna upplevde bland annat att ljudbubblan underlättade möjligheten att fokusera och koncentrera sig.

– Att förbättra ljudmiljön i kontorslandskap är preventivt hälsobringande, säger Martin Ljungdahl Eriksson.

Det får inte heller vara för tyst i kontorslandskapet, det tycker folk är jobbigt.

– Jag arbetade i ett helt tyst ljudlabb. Om jag skulle bli instängd där hade jag blivit total galen efter en dag. Man börjar höra saker som vi normalt sett tar bort, blodet som rinner och hjärtats bultande.

Här kan du lyssna

Det finns olika sätt att maskera ljud. Vanligast är vitt brus. Det är en jämn ljudmassa som innehåller alla frekvenser samtidigt inom ett begränsat frekvensband.

Risken är att man upplever att man fryser och blir kissnödig, det har framkommit i flertalet studier, berättar Martin Ljungdahl Eriksson.

– Det är inte heller så kul att lyssna på, det måste finnas någon estetisk poäng som förhöjer upplevelsen.

Han jobbar i stället med att locka den kognitiva uppmärksamheten mot något annat än störningarna, ”attentional masking”, med en fackterm.

Martin Ljungdahl Erikssons ljudstycken är melodiska utan att vara för medryckande. De låter lite som en blandning av elektronisk musik, typ Brian Eno, med inslag av vitt brus, och rytmer som kan liknas vid vågskvalp till exempel.

Utöver ljudbubblorna för kontorslandskapet har ljuddesignern Martin Ljungdahl Eriksson tillsammans med kompositören Håkan Lidbo skapat Pluggsymfonier, musik att plugga till.

En är tänkt att fungera koncentrationshöjande, en peppande, den tredje kreativitetshöjande.

Här kan du lyssna på den specialkomponerade musiken