Avtalsrörelsen

Alla var emot - ändå anställdes kyrkoherden

Kyrkonämnden anställde en ny kyrkoherde, trots att de lokala parterna var överens om att det var en olämplig person. Ett medvetet brott mot MBL, anser Kyrkans Akademikerförbund och stämmer arbetsgivaren.

Publicerad

Eftersom en ny kyrkoherde för de tre Dalaförsamlingarna skulle utses kallades fackförbunden till lokal primärförhandling i november förra året. Ganska snart var parterna överens om att rekryteringsgruppens förslag till ny kyrkoherde inte var bra och enades om att köra en ny rekryteringsrunda.

Ändå beslutade kyrkonämnden vid sitt nästa möte tio dagar senare att gå på rekryteringsgruppens förslag till kyrkoherde, utan att kalla till ny primärförhandling.

Naturligtvis kan arbetsgivaren ändra sitt beslut. Men inte strunta i att förhandla, skriver Kyrkans Akademikerförbund i sin stämningsansökan.

Eftersom kyrkonämnden visste att parterna var överens i den lokala förhandlingen om att personen inte var lämplig, är brottet mot MBL medvetet, anser Kyrkans Akademikerförbund. Alltså ska skadeståndet vara extra högt, enligt förbundet som kräver 75 000 i allmänt skadestånd från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Leksand, Djura och Siljansnäs församlingars kyrkliga samfällighet.