Arbetsdomstolen

Hon vann målet om generaldirektören

Karin Lundin har en bakgrund som skattejurist, processjurist och nu sedan 2010 som förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Foto: Claudio Bresciani / TT-Bild
Karin Lundin har en bakgrund som skattejurist, processjurist och nu sedan 2010 som förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Foto: Claudio Bresciani / TT-Bild

PROFILEN. När Transportstyrelsens tidigare generaldirektör avskedades valde Sveriges Ingenjörer att stämma staten i AD. Under huvudförhandlingen i december jobbade förbundsjuristen Karin Lundin dag och natt. Det fanns inte ens tid att köpa julklappar till barnen.

Publicerad

Men så i mars kunde hon fira med tårta och skumpa. Maria Ågren fick jobbet tillbaka.

Det var första gången som en general­direktörs anställning prövades i Arbetsdomstolen och många blev förvånade över att Maria Ågren var medlem i Sveriges Ingenjörer.

– Jag visste inte heller att hon var medlem. Hon vände sig hit när begäran om avsked kom till Statens ansvarsnämnd sommaren 2017. När nämnden sedan beslutade om avsked begärde hon rättshjälp av oss för att gå vidare till AD. Det var i september, på min födelsedag, minns Karin Lundin.

Sveriges Ingenjörer bedömde det som rimligt att vinna, eftersom det inte var givet att Maria Ågren hade begått brottet vårdslöshet mot hemlig uppgift bara för att hon skrivit under ett strafföreläggande. AD är inte heller bunden av ett sådant, utan ska göra en egen prövning.

Det tog sedan ett år från stämning till huvudförhandling. Ändå har mål om ogiltighet förtur.

– Vi fick ha två muntliga förberedelser, vilket är ovanligt. Huvudförhandlingen hölls sedan i december. Det blev väldigt mycket jobb, varje kväll och varje helg. Och samtidigt åkte jag på en rejäl förkylning. Dessutom kom det till ny bevisning under rättegången, vilket gjorde det än mer komplicerat. Det är inte heller så vanligt.

På tidningen Ingenjörens hemsida finns kommentarer från medlemmar om att man inte borde ställa upp för en generaldirektör.

– Jag personligen har inte fått några sådana kommentarer, snarare att det är bra att vi står upp för medlemmars rättigheter även om det blåser. Jag är stolt och glad över att vi vågade bevilja rättshjälp. Sådana här omfattande mål innebär alltid en ekonomisk risk.

Karin Lundin kan förstå de negativa reaktionerna med tanke på hur målet har skildrats i medierna.

– Det har framställts som att uppgifter har röjts, men det är inte bevisat. Och Maria Ågren kom till en myndighet med stora kunskapsbrister när allt redan var klart. Dessutom har många missat att det inte heller fanns någon säkerhetsprövning av de tekniker som skötte it-driften innan man outsourcade verksamheten.

Efter huvudförhandlingen kände Karin Lundin sig optimistisk. Argumentationen hade gått ut på att Maria Ågren inte hade begått något brott.

– Utan att vara överoptimistisk var jag ganska säker när det gällde brottsligheten, vilket jag förmedlade till Maria utan att inge falska förhoppningar.

När domen kom var den på hundra sidor. De hade vunnit.

Att vinna mål handlar mycket om bevisningen, enligt Karin Lundin, så hon är noggrann med hur hon lägger upp talan. Kanske inverkar det också att hon tycker att det är så roligt att processa. Att det blev juridik beror på att hon alltid tyckt om att diskutera, argumentera och lösa problem. Och att skriva.

– Men jag funderade även på att bli psykolog.

Hon började plugga direkt efter gymnasiet, och tog ett sabbatsår mitt under utbildningen för att få lite luft, läsa franska och åka skidor i franska alperna.

– Men jag träffade min man veckan innan jag skulle åka, så jag åkte hem lagom till när vintersäsongen drog i gång. Det blev retorik en termin innan jag fortsatte med juridiken.

Efter att ha suttit ting på förvaltningsrätten i Uppsala, där hon hade haft en del skattemål, hamnade hon på PwC som skattejurist.

– Jag funderade ett tag på att jobba på advokatbyrå, men hade förstått att arbetsvillkoren inte var så humana vad gäller sådant som arbetstider.

Jobbet var lärorikt och utvecklande, men inte hennes dröm.

– Det var ingenting jag brann för. Jag ville hjälpa människor och jobba med mänskliga rättigheter och få möjlighet att processa mer.

Så efter tre år började hon på Diskrimineringsombudsmannen. Där drev hon bland annat de uppmärksammade målen om krogdiskriminering, där studenter, med svenskt respektive utländskt utseende, försökte komma in på olika populära uteställen. Allt filmades och spelades in med mikrofon.

– Vi hade bra bevisning, mycket handlar om det. Vi hade ju fått anmälningar tidigare, men ord stod alltid mot ord. DO var pionjär med att inte bara ta upp diskriminering i arbetslivet utan även i samhällslivet. Lagen ändrades 2003 och kom att omfatta butiker, simhallar och restauranger. Att få testa hur långt den sträckte sig blev en del av rättsutvecklingen. De var spännande att få vara en del av den.

Sju år senare kom Karin Lundin till Sveriges Ingenjörer.

– Jag ville utvecklas och samtidigt bredda mig. Och hade ju jobbat med arbetsrätt indirekt på DO.

Jobbet som förbundsjurist var det första hon sökte. Så vad lockade?

– Ett förbund med gott rykte och med en större jurist­grupp så att man kunde bolla frågor. Det gör det mer dynamiskt, roligare helt enkelt.

Karin Lundin älskar vintern. Skidor på längden och utför, långfärdsskridskor. Springer en hel del.

– Med broddar tar jag mig fram precis överallt.

Och så rider hon en gång i veckan tillsammans med 13-årige sonen. Med 11-åringen blir det innebandy. Karin Lundin är lagledare för ett motionslag.

– Barnen märker att mitt jobb är ganska tufft periodvis. De blir nog ingenjörer. Som pappa och morfar.

Så Karin Lundin blir inte kvitt ingenjörerna även om hon skulle byta jobb, vilket hon inte har några planer på. Men hon tar sig gärna an nya rättsområden, som innovationsfrågor.

Och hon utvecklar sig genom olika sidoprojekt.

– Jag skriver en lagkommentar till diskrimineringslagen med en före detta kollega. De första kapitlen är förhoppningsvis klara till senvåren. Jag hade tänkt göra det på min lediga tid, men det har varit svårt att frigöra den tiden när man har många järn i elden.

I maj ska hon hålla ett externt seminarium om diskriminering och sexuella trakasserier i arbetslivet. Hon har även funderat på att ge sig in i politiken. Arbetsrätten är ju i hög grad aktuell i dag.

– Jag har alltid stått upp för mina åsikter. Det kommer nog hemifrån, båda mina föräldrar är samhällsengagerade.

Hennes egna senaste engagemang är som styrelse­leda­mot i en ideell förening som försöker bilda opinion, eftersom man befarar att gifter från ett planerat kraftvärmeverk i bostadsområdet kan läcka ut i Mälaren. Karin ska bidra med juridisk kompetens.

Det där med många järn verkar ju stämma. Och barnen fick sina julklappar. Karin Lundin hann köpa några böcker på lunchen, resten tog hennes man hand om.

Karin Lundin

I januari 2017 placerades Maria Ågren på Regeringskansliet efter att hon fått sluta som generaldirektör för Transportstyrelsen efter knappt två år. Det hade då framkommit att hon när hon tillträdde hade gjort avsteg från lagen som avsåg att skydda hemliga uppgifter. Känslig information hade varit tillgänglig för icke-säkerhetsklassad personal i utlandet. Hon gick med på ett strafföreläggande på 70 000 kronor, eftersom hon ville undvika negativ publicitet.

I september 2017 beslutade Statens ansvarsnämnd att avskeda Maria Ågren. Som skäl angavs att hon godkänt strafföreläggandet och därmed dömts för vårdslöshet med hemlig uppgift. I mars 2019 beslutade AD att det var fel att avskeda henne eftersom brott inte kunde styrkas. Hon återfick sitt generaldirektörsförordnande som löper till och med februari 2021.

Ålder: 45 år.

Född: I Karlskoga, men uppvuxen i Östhammar i Uppland. Föräldrarna bor kvar och Karin Lundins familj har sin segelbåt där. Hon har haft egen segelbåt sedan hon var 16.

Familj: Man och två söner, 13 och 11 år.

Bor: Villa i Hässelby.

Utbildning: Jurist­linjen i Uppsala.

Karriär: Notarietjänstgöring 1998–2000, skatte­jurist på PwC 2000–2003, process­jurist på DO 2003–2010, förbundsjurist på Sve­riges Ingenjörer sedan 2010.

Fritid: Skidåkning, långfärdsskridskor, löpning, ridning, segling. Lagledare i ett inne­bandy­lag. Styrelseledamot i lokal miljöförening.

Tror på: Rättvisa och mänskliga rättigheter.