nyheter

IF Metall lättar tillfälligt på Teslablockad

En strejkvakt från IF Metall utanför Teslas anläggning i Örebro i början av februari. Arkivbild.

Från måndag får kraftigt skadade Teslabilar repareras för att göra livet uthärdligt för enskilda bilägare. Men det ska inte tolkas som ett svaghetstecken från facket, hävdar IF Metalls avtalssekreterare.

Publicerad Uppdaterad

IF Metall lättar på blockaden för att göra livet uthärdligt för enskilda Teslaägare med kraftigt skadade bilar. Under en begränsad tid kommer IF Metall att tillåta reparationer av vissa Teslabilar på verkstäder som inte ägs och drivs av TM Sweden AB, svenska Tesla. Mellan 19 februari och 30 april kan bilägare söka och få dispens för reparation av kraftigt skadade bilar. Det rapporterar Ekot.

Det är IF Metalls lokalavdelningar tillsammans med skadeverkstäderna som ska ta ställning till vilka bilar som ska få dispens. Körbara bilar omfattas inte.

Fackförbundet lättar på sin blockad av hänsyn till bilägare som i nuläget inte alls kan köra sina bilar på grund av skador. IF Metall har också vägt in att flera verkstäder köpt in komponenter och ligger ute med pengar. Men beslutet ska inte tolkas som att facket viker ner sig, hävdar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är precis tvärtom. Det här är en signal om att vi är beredda att fortsätta tills att vi har kollektivavtal på plats, säger han till Ekot.

Primärkonflikten på TM Sweden AB har pågått sedan 27 oktober. Sympatiblockader på verkstäder som inte ägs av Tesla inleddes den 3 november.

Läs mer: