Avtalsrörelsen

Polisförbundet stämmer staten på 10 miljoner

Polisförbundet stämmer staten på tio miljoner kronor i skadestånd för brott mot MBL. Staten har inte förhandlat om de anställdas arbetsuppgifter i den nya organisationen Polismyndigheten. Därför råder där kaos, enligt förbundet.

Publicerad
Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet. Foto: Pernille Tofte

Inför ombildningen av Rikspolisstyrelsen och de 21 polismyndigheterna till en enda sammanhållen myndighet inrättades en särskild organisation, Genomförandekommittén. Eftersom omorganisationen var så omfattande accepterade Polisförbundet att Genomförandekommittén vidtog vissa förberedande åtgärder, fastän den inte var arbetsgivaren ifråga.

Förbundet framhöll att frågan om vilka arbetsuppgifter som skulle utföras av vem i den nya organisationen skulle primärförhandlas och beslutas av Polismyndigheten efter den 1 januari i år, när den nya organisationen började gälla.

I förhandlingarna i början av augusti 2014 frågade förbundets två förhandlare om Genomförandekommitténs inplacering av de anställda var preliminär. Om detta däremot var de arbetsuppgifter som de anställda faktiskt skulle ha i den nya organisationen hade förbundet en hel del synpunkter på hur verksamhetens behov matchade med arbetstagarnas kompetens.

Förhandlarna fick till svar att placeringen var preliminär.

Vid en senare förhandling i en annan fråga, ungefär två månader senare, kom det till förbundets kännedom att placeringen inte alls var preliminär.

I stället för att förhandla har arbetsgivaren låtit den preliminära inplaceringen bli gällande och beslutat om en mängd omplaceringar. "Resultatet har blivit en organisation i kaos innebärande svåra arbetsmiljömässiga påfrestningar för de anställda", skriver förbundet i sin stämningsansökan.

Förbundet vill ha 10 miljoner kronor i allmänt skadestånd för att arbetsgivaren inte har fullgjort sin förhandlingsplikt vid verksamhetsövergången.

Mål A 130/15