Avtalsrörelsen

Så mycket kräver 6F-facken i löneökning

LO-förbunden i 6 F har samordnat sig och väljer att lägga sig på 3,2 procent. Sekos:s ordförande Janne Ruden, Ekonomen Christer Persson, Elektrikerna ordförande Jonas Wallin, Byggnads ordförande Johan Lindholm, Målareförbundets ordförande Mikael Johansson och Fastighets ordförande Magnus Pettersson. Foto: Lena Gunnars

Redan Industrifackens lönekrav på 2,8 procent retar upp arbetsgivarsidan inför avtalsrörelsen. Nu spär 6F-facken på ilskan genom att höja insatsen.

Publicerad

De fackförbund som ingår i 6F är Byggnads, Elektrikerna, Seko, Målarna och Fastighets. De kräver nu löneökningar på 3,2 procent, en låglönesatsning och minskade löneklyftor mellan män och kvinnor.

– De krav som idag levererats från de så kallade hemmamarknadsförbunden inom LO är än mer verklighetsfrämmande än kraven från facken inom industrin. Sverige har högre arbetskraftskostnader än konkurrentländerna, och företagen blir alltmer konkurrensutsatta från utlandet också i de branscher där förbund som Byggnads och Elektrikerförbundet med flera verkar, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson, i en kommentar.

– Kraven från dessa LO-förbund visar på bristande förståelse för den konkurrenssituation som företagen i Sverige befinner sig i, menar han.

6F:s företrädare har en helt annan syn på situationen:

– Det går bra för Sverige. Hög tillväxt, vi i Byggnads har låg arbetslöshet och byggboom. Börsbolagen gör stora vinster. Det är våra medlemmar som sliter ihop till de vinsterna, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, till TT och fortsätter:

– Vi gläds åt att det går bra. Men de senaste åren har de vinsterna och utdelningen ökat och chefernas löner har nått orimliga nivåer. Nu måste våra medlemmar få en större del av kakan.

Med lönekraven utmanar 6F industrins lönenormerande roll, enligt TT, bland annat lagfäst i Medlingsinstitutets regelverk, och kommer att reta upp såväl fackliga kollegor inom industrin som arbetsgivarorganisationer.