Nyheter

SVT:s vals inför Dansbandskampen gick inte hem

Att SVT inte förhandlade alls 2009 och för sent 2010 om vilket produktionsbolag som skulle ha hand om Dansbandskampen gillades inte av Arbetsdomstolen. Här Peter Settman, programledare för Dansbandskampen och creative director för bolaget Baluba. Foto: Scanpix

Sveriges Television skulle ha förhandlat med Musikerförbundet innan Dansbandskampen lades ut på produktionsbolaget Baluba. Det avgör Arbetsdomstolen i en dom som meddelades i går, onsdag. Men i stället för 800 000 i skadestånd får förbundet nöja sig med 150 000 kronor.

Publicerad

Musikerförbundet ansåg att Sveriges Television bröt mot medbestämmandelagen och stämde bolaget till Arbetsdomstolen. Domstolen konstaterar att SVT inte förhandlade alls Inför 2009 års beslut att anlita Baluba för Dansbandskampen och inför 2010 års beslut förhandlade bolaget för sent.

SVT:s argument om att bolaget endast tillfälligt hade anställda som var medlemmar i Musikerförbundet och därför inte behövde MBL-förhandla, vinner inte gehör. Två medlemmar var anställda hos bolaget under 2009, den ena medverkade i Skavlan och den andra i Här är ditt liv. Under 2010 var tre medlemmar anställda för att medverka i bland annat Allsång på Skansen. Det hade varit en annan sak om det inte funnits några anställda medlemmar alls, menar Arbetsdomstolen och hänvisar till en tidigare dom där det var så.

Domstolen köper inte heller SVT:s argument att det fanns synnerliga skäl till den sena förhandlingen 2010. SVT kallade till förhandling i mitten på juni, men redan före den 1 juni hade beslutet om Dansbandskampen fattats. På SVT:s hemsida fanns ett avsnitt med rubriken Dags att söka till Dansbandskampen 2010. De band som ville medverka skulle sända in sin ansökan senast den 1 juni.

Däremot har förbundet inte visat att det hade haft rätt att lägga in veto mot utläggningen av programmet på Baluba. Det gör att det inte finns skäl att döma ut särskilt höga allmänna skadestånd, menar domstolen. Förbundet hade krävt sammanlagt 800 000 kronor, men får nöja sig med 150 000. Det betyder också att SVT bara behöver ersätta Musikerförbundet för halva deras rättegångskostnader.