nyheter

Teslakonflikten: Unionen lägger ännu ett sympativarsel

Unionen backar upp IF Metalls mål att teckna kollektivavtal med Tesla. Det är förutsättningen för trygghet, inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden, enligt Martin Wästfelt.

Unionen har idag lagt ytterligare ett sympativarsel i Teslakonflikten, nu mot företaget Kiwa. Ännu en gång är det besiktningar av utrustning i Teslas lokaler som är måltavlan.

Publicerad

Unionen försöker stötta IF Metalls primärkonflikt om kollektivavtal på TM Sweden AB, Teslas svenska bolag.

Sedan mitten av maj blockeras allt arbete som Dekra Industrial AB utför hos Tesla. Det handlar om periodiska besiktningar av exempelvis fordonslyftar på verkstäderna. Men Tesla har försökt kringgå blockaden genom att vända sig till ett annat besiktningsföretag.

"Det har kommit till vår kännedom att Delkras största konkurrent Kiwa har anlitats för att utföra arbete i lokaler där Tesla bedriver verksamhet. Unionen har därför valt att vidta ytterligare sympatiåtgärder på Kiwa", kommenterar Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

Den varslade blockaden träder i kraft den 4 juli om inte Tesla och IF Metall tecknat avtal innan dess. Blockaden träffar alla slags tjänster som Kiwa utför hos Tesla utom besiktning av personhissar. 

Kiwa är ett företag som utför olika tjänster inom provning, besiktning och certifiering, bland annat. Företaget verkar i många branscher - allt från byggnadsindustri och energiförsörjning till processindustri, fastigheter och jordbruk.

Läs mer: