Nyheter

Tobé: Rödgröna spelar ett farligt SD-spel

- Ringer man till en moderat och frågar om det är viktigt med mer flexibilitet för ett småföretag svarar många ja. Jag är inte lika säker på att alla menar att vi ska lagstifta fram detta, säger Tomas Tobé. Foto: Jörgen Appelgren

Före sommaruppehållet har de rödgröna och SD fått majoritet i sju stora frågor i arbetsmarknadsutskottet. Nästa vecka fattar riksdagen beslut om den senaste stridsfrågan, lex Laval. Tomas Tobé, (M) ordförande i utskottet, råder de rödgröna att använda sommaren till eftertanke.

Publicerad

I förra veckan skrev Tomas Tobé på Twitter: ”FLASH: SD tackar de rödgröna i kammaren för att beröringsskräcken är över. Ridå”!

– SD valde att officiellt i kammaren tacka de rödgröna för att beröringsskräcken var över. Det anser jag bör leda till lite större eftertanke kring på vilket sätt man väljer att ibland sätta sig i majoritet med SD, säger Tomas Tobé.

Han menar att de rödgröna är mer angelägna om att få majoritet än att ta ansvar för nya politiska initiativ. Han ser själva textskrivandet som en möjlighet för partierna att markera att de inte vill samarbeta med SD.

– När det gäller lex Laval hade de rödgröna kunnat skriva att det är väldigt viktigt med arbetskraftsinvandring för Sverige till exempel. Men en sådan mening skulle inte ge dem majoritet.

I går debatterade riksdagen förslaget om att stoppa nya anvisningar till Fas 3. Tomas Tobé påminner om att regeringen redan i april meddelade att den inlett en översyn av fas 3.

– Men de rödgröna valde att ta ett utskottsinitiativ utan att ha något alternativ till Fas 3.

Ulf Holm, MP, ledamot i Arbetsmarknadsutskottet är kritisk till Tomas Tobés inlägg om SD och de rödgröna på Twitter.

– Det är lite surt av honom att skriva så för vi har inte förhandlat med SD. Och det har ärligt talat inte regeringen heller i de frågor som den fått igenom tillsammans med dem.

Ulf Holm efterfrågar fler kontaktförsök från allianspartierna.

– Om de inte vill stå och sura dagen efter riksdagsbeslut som gått dem emot så borde de inse att de styr med en minoritetsregering. Därför bör de förankra sin politik med något annat parti.

Att ha fått igenom sju av totalt 100 förslagspunkter betraktar Ulf Holm som lite.

– Vi lägger fram våra förslag och ibland väljer Sd att stödja oss, men oftast väljer de att stödja regeringens.