Arbetsdomstolen

Vårdbiträde godkände strafföreläggande

Foto: Jörgen Appelgren

Vårdbiträdet stoppades i en nykterhetskontroll och godkände strafföreläggandet. Hon avskedades och slåss nu i AD för att vara kvar.

Publicerad

Det var på vägen till sitt jobb som vårdbiträde på ett demensboendet i Ljusdal som kvinnan i mitten av september förra året blev stoppad av polis. Blodprov visade spår av cannabis. Kvinnan godkände ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott och rattfylleri.

Hon stängdes av från jobbet en månad senare och den 27 november avskedades hon.

Vårdbiträdet stämde kommunen i tingsrätten för att få avskedandet ogiltigförklarat. Dessutom krävde hon att få vara kvar på jobbet tills tvisten slutligen är avgjord vilket kommunen sa nej till.

Här ansåg kommunen först att kvinnans talan är preskriberad men det höll inte tingsrätten med om. Kvinnans ombud, en advokat, hade underrättat kommunen för tidigt, två dagar innan kommunens beslut om avskedande.

Tingsrätten anser ändå att kvinnan och hennes ombud agerat i tid eftersom hon invänt mot avskedandet direkt när det kom.

Frågan var om hon ändå skulle kunna jobba kvar under prövningen av tvisten. Enligt praxis från Arbetsdomstolen får en arbetstagare jobba vidare endast om övervägande skäl talar för att det inte förelåg ens saklig grund för uppsägning.

Men tingsrätten ansåg att kvinnan inte ska få jobba kvar på demensboendet. Domstolen skriver bland annat att ”det är synnerligen olämpligt att den som har ett omvårdnadsansvar för dementa har otillåtna substanser, som bl.a. kan försämra omdömet, i blodet vid utförandet av arbetsuppgifterna”.

Vårdbiträdet har överklagat beslutet till Arbetsdomstolen.