Akavia: Ta pandemin på ännu större allvar

2021-02-24 17:37 Tiina Demargne  
Lee Wermelin, ordförande för Akavia.

CORONAPANDEMIN. Få akademiker och tjänstemän arbetar hemifrån, trots rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det visar en undersökning som fackförbundet Akavia låtit göra.

– Utvecklingen går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt. Vi som akademiker och tjänstemän har förutsättningarna att arbeta på distans och därför vilar ett större ansvar på oss, säger Lee Wermelin, ordförande för akademikerförbundet,i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att 56 procent av de tillfrågade akademikerna och tjänstemännen ofta eller nästan alltid arbetar hemifrån. I höstas var det 42 procent.

– Fortfarande ser vi att det är 44 procent som jobbar på sin arbetsplats i stället för hemma. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt. Arbetstagare och arbetsgivare måste ta pandemin på ännu större allvar och se till att hemarbete blir möjligt för fler, säger Lee Wermelin.

Läs mer: Kan arbetsgivaren kräva att jag vaccinerar mig?

Undersökningen visar också att 69 procent jobbar mer hemifrån som en konsekvens av pandemin.

– Detta betyder att nästa var tredje fortfarande aldrig jobbar hemifrån eller inte jobbar mer hemifrån i spåren av pandemin. Arbetsgivarna behöver anpassa arbetsuppgifter och underlätta med dator och andra viktiga hjälpmedel så att arbetet går att genomföra i hemmet på ett arbetsmiljömässigt korrekt sätt, säger Lee Wermelin.

Läs mer om undersökningen här.

Akavias enkät om hemarbete

1. Jobbar du hemifrån? Andel ofta, nästan alltid/Alltid:

Jan/feb 2021: 56 procent

Sep/okt 2020: 42 procent

2. Varför jobbar du inte hemifrån oftare än vad du gör?

Min arbetsgivare anser att jag måste vara på jobbet eftersom uppgifterna kräver det:       

Jan/feb 2021: 42 procent

Sep/okt 2020: 38 procent

3. Jag anser att mina uppgifter kräver det och arbetsgivaren har inte sagt nej:                  

Jan/feb 2021: 23 procent

Sep/okt 2020: 25 procent

4. Jag vill vara på jobbet och arbetsgivaren har inte sagt nej:                                  

Jan/feb 2021: 7 procent

Sep/okt 2020: 12 procent

 

Antal svarande: 666 i höstens undersökning. 653 för januari/februari. Akavia har via Novus ställt frågor till yrkesverksamma kring hemarbete. Arbetande inom vård- och omsorg är inte inkluderade i undersökningen, eftersom de har kontaktyrken.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer