Nyheter

Anställd får dra av hushållstjänst

Också arbetstagare som får hushållstjänster som löneförmån ska omfattas av skattelättnader, föreslår regeringen i en ny proposition.

Publicerad

Sedan den 1 juli står staten för hälften av kostnaderna för hushållstjänster som städning och barnpassning. Nu vill regeringen att även arbetstagare som får löneförmån i form av hushållstjänster ska omfattas av skattelättnaden. Dessa står idag för 75 procent av samtliga hushållstjänster enligt regeringens uppskattning.
För den enskilde arbetstagaren blir skattelättnaden lika stor som när han eller hon själv betalar hushållstjänsten. Kostnaden blir lika stor oavsett om arbetstagaren väljer löneökning och själv betalar tjänsten eller föredrar en hushållstjänst motsvarande löneökningen.
Reglerna och beloppen ska alltså vara desamma som gäller för privatpersoner. Det vill säga högst 50 000 kronor per vuxen och år. Personer som får bidrag för hushållstjänster, äldre och handikappade, hamnar dock fortfarande utanför.
Syftet med reformen är enligt regeringen att öka jämställdheten genom att yngre föräldrar med småbarn, främst kvinnor, får möjlighet att ägna mer tid åt yrkeslivet. Regeringen vill också skapa fler "riktiga" och vita jobb, eftersom nio hushållstjänster av tio utförs svart idag. Men den prognosen tror inte de tunga fackförbunden på. De svarta priserna är extremt låga jämfört med de vita, även efter den kraftiga subventionen, argumenterar exempelvis Kommunal.
Effekterna av skattelättnader för hushållstjänster kommer att vara alltför begränsade för att motivera reformens "offentliga kostnader" och "oönskade fördelningseffekter", påpekar LO i sitt yttrande till propositionen (2007/08:13).
En Sifoundersökning visade nyligen att intresset för hushållstjänster hittills varit betydligt svalare än väntat. Men trots det har Hemfrid, som är marknadsledande inom hushållstjänster i privata hem, på bara tre månader nyanställt drygt 170 personer. Totalt har bolaget nu cirka 500 anställda.
- Vi har massor av offerter ute, och intresset för att köpa hushållsnära tjänster helt vitt med den nya skatterabatten har vi bara sett början på, säger Hemfrids grundare Monica Lindstedt.
Det som möjligen kan vara ett hinder är att många upplever skattereduktionen som krånglig, menar hon.
- Det riktigt stora genombrottet får vi nog se efter årsskiftet då möjligheten att göra skatteavdrag för hushållsnära tjänster som löneförmån träder i kraft.
Inom EU finns det åtminstone ett land, Frankrike, som har ungefär samma typ av skattereduktion. Men där sker reduktionen genom en så kallad förutbetald "tjänstecheck". Med hjälp checken kan ett privat hushåll eller en arbetstagare enkelt köpa en hushållstjänst.

Fakta

Fakta/hushållstjänster

Detta får du göra avdrag för:
- Städarbete, tvätt och matlagning
- Gräs- och häckklippning samt snöskottning.
- Barnpassning samt lämning och hämtning av barn vid dagis och skola.
- Annan omsorg och tillsyn vid promenader, bankbesök eller besök vid vårdcentraler eller liknande enklare ärenden.
- Du kan även få skattereduktion om du betalat ersättning för hushållsarbete som utförts i en förälders bostad.

Detta får du inte göra avdrag för:
- Tjänster som du fått försäkringsersättning för
- eller som stat, kommun eller landsting lämnat stöd för
- eller som utförs av en närstående
- Hälso- och sjukvård.
- Underhålls- och reparationsarbeten för till exempel hushållsmaskiner
- Sotning och avloppsrensning.