Anställda och praktikant vittnar om bestraffningar

2019-03-19 13:36 Tiina Demargne  
Anställda på sportkedjan XXL berättar om bestraffningar. Foto: TT-Bild

Anställda och även en praktikant på sportkedjan XXL vittnar om att de bestraffats med att göra armhävningar om de kommit för sent. Eller glömt bort att tilltala kunder som gäster. Nu väntar besök av Handels-facket i butikerna.

XXL är en nordisk sporthandelskedja med huvudkontor i Oslos och 24 butiker i Sverige.

Jennifer Mellgren började på en XXL-butik i Stockholm i slutet av februari. Men efter nio dagar sa hon upp sig. Då hade hon bestraffats med att göra armhävningar. I torsdags berättade hon om arbetsmiljön på butiken på Facebook, vilket ledde till stor uppmärksamhet.

– Hade jag varit i 20 årsåldern hade jag inte vågat säga ifrån, berättar Jennifer Mellgren, 36 år för Aftonbladet.

Andra anställda ska också ha hört av sig till Jennifer Mellgren och berättat att de inte får rast eller betalt för övertid. En del har också fått jobba långa pass, från öppning till stängning.

SVT Västerbotten rapporterar att en 17-åring som gjorde praktik på sportkedjan XXL i Umeå berättat att han tvingades göra armhävningar som bestraffningar. Nu bryter skolan samarbetet med XXL.
– Det här är helt tokigt och inte okej. Det är långt från skolans värdegrund. Vi kan inte ha våra elever på ett sådant ställe, säger Patrik Henriksson, rektor på Dragonskolan, till SVT.

– När jag under torsdagskvällen läste om hennes upplevelse och det hon beskrev var jag helt bestört. Vi har bett om ursäkt till berörd person. Redan under fredagen samlade jag ledningen i den aktuella butiken för att prata om det här säger sportkedjans vd Per Sigvardsson, till Aftonbladet, och fortsätter.

– Jag har pratat med många varuhuschefer som säger att det här inte händer i deras varuhus. Jag tror inte att det är något som sker allmänt. Om anställda har upplevt sig orättvist behandlade ska de prata med sina chefer eller ta kontakt med mig.

Handels uppger för Handelsnytt att alla lokala fackavdelningar i landet ska kontaktas för att undersöka situationen.
– Det som kommit fram vittnar om en rutten kultur. Ett oacceptabelt beteende, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

– Ingen anställd har larmat tidigare. Men efter att vi fått dessa uppgifter kommer vi agera. Som regionalt skyddsombud kommer jag besöka varuhusen för att se hur arbetsmiljön är för de anställda och vilka åtgärder som arbetsgivaren vidtagit, säger Christian Stener, ombudsman på Handels i Stockholm, till tidningen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer