Nyheter

Anställningsintervjun: Maria Sundling Grundtman

Maria Sundling Grundtman är Svensk Scenkonsts nya förhandlingschef.  Hon ser pensionerna som den största utmaningen på nya jobbet.

Publicerad

Hur fick du jobbet?

– Jag blev kontaktad av ett rekryteringsföretag. Då tänkte jag att jag inte alls ville lämna min nuvarande tjänst som förhandlingschef på Vårdföretagarna eftersom det är ett så otroligt spännande område. Men om det var någonting som jag kunde tänka mig att gå vidare till så var det just till Svensk Scenkonst. Scenkonsten spelar en viktig roll i samhället, dels som en del av det demokratiska samtalet, dels genom att den främjar kreativitet och utveckling även utanför kulturområdet.

Vilken blir din största utmaning när du börjar den 18 juni?

– Pensionerna, helt klart. Vi måste hitta en lösning på den frågan. Det kommer vi att göra, frågan är bara hur lång tid det tar.

Du har tidigare bland annat varit förhandlare på Jusek, vad är det bästa med att jobba på arbetsgivarsidan?

– Att jag både har ett större ansvar och större möjligheter att påverka. Det är klart att bra lösningar och uppgörelser måste man träffa tillsammans med motparten. Men i slutändan är det arbetsgivaren som ska ta ansvar för de ekonomiska konsekvenserna av olika beslut och som kan säga ja eller nej.

Vilken nytta har du av din bakgrund som journalist? 

– Stor. Det är absolut avgörande i förhandlingarna att kunna göra sig förstådd och att presentera det du vill säga på ett bra sätt. Det gäller i förhandlingar med motparten men det gäller också att kunna göra saker begripliga för allmänheten och medlemsföretagen. Både som journalist och jurist ska du göra en analys, ta reda på fakta och så handlar det mycket om kommunikation.

Varför lämnade du journalistiken för juridiken?

– Jag tänkte tidigt att jag ville läsa juridik, kanske med inriktning på att bli rättsreporter. Som journalist skildrar du skeenden och problem men kan aldrig själv gå in och verkställa och faktiskt göra något åt dem. Det var det jag tyckte var roligt med juridiken.